Πτώση στην Ασία μετά τη «βουτιά» στα αμερικανικά ομόλογα

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι περισσότερες ασιατικές χρηματαγορές, αφενός λόγω αναζωπύρωσης των γεωπολιτικών ανησυχιών με τη Βόρεια Κορέα και αφετέρου λόγω της ισχυρής ανόδου των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα σε υψηλά επτά ετών. Στο αρνητικό κλίμα συνέτειναν και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Ιαπωνία, που έδειξαν μείωση του ιαπωνικού ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Στο Τόκιο,

ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,44%, κατά 100,79 μονάδες για να κλείσει στις 22.717,23 μονάδες, καθώς η μικρή υποχώρηση του γεν δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 0,27% και απώλειες 4,80 μονάδων, στις 1.800,35 μονάδες.

Τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε το α΄ τρίμηνο για πρώτη φορά από τα τέλη του 2015, τερματίζοντας το μεγαλύτερο σερί οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων 28 ετών.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 0,6% κυρίως λόγω της αδύναμης ιδιωτικής κατανάλωσης και των αδύναμων επιχειρηματικών επενδύσεων

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi αντέστρεψε τις αρχικές απώλειες για να ενισχυθεί τελικά οριακά κατά 0,05% στις 2.459,82 μονάδες, καθώς τα κέρδη του δεικτοβαρούς τίτλου της Samsung Electronics αντιστάθμισαν την πτώση των μετοχών από τον κλάδο του πετρελαίου και της μεταποίησης.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng με πτώση 0,53%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite υποχώρησε κατά 0,74% στις 3.168, 59 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 αντιθέτως ενισχύθηκε 0,15% στις 6.107 μονάδες. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας σημείωσαν κέρδη ενώ ο κλάδος της ενέργειας ήταν αυτός που οδήγησε βασικά τον δείκτη σε άνοδο.

Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνουν και οι απειλές της Βόρειας Κορέας ότι θα ακυρώσει την επερχόμενη σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η άνοδος των αποδόσεων στις ΗΠΑ επίσης ανησυχεί τους επενδυτές. Αφορμή, σύμφωνα με το Reuters, οι από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας. Το πρακτορείο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα