Πτώση στην Ασία καθώς η Fed «δείχνει» προς νέες αυξήσεις επιτοκίων

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα οι ασιατικές αγορές, καθώς τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν την πρόθεση για συνέχιση της σταδιακής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

«Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική μετά από αυτή τη συνεδρίαση, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η πρόσθετη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστεί λόγω της βιώσιμης

οικονομικής επέκτασης, των ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρεται στα πρακτικά.

Πάντως, ορισμένοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ανάγκη «μιας περιόδου περιοριστικής πολιτικής», ενώ ένας αριθμός άλλων έκανε λόγο για «προσωρινή ανάγκη» περιοριστικών μέτρων στη νομισματική πολιτική.

Στο ταμπλό, οι αγορές της Κίνας κινήθηκαν σε αρνητικό πρόσημο. Ισχυρές απώλειες 2,89% κατέγραψε ο Shanghai Composite, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,65%.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,80%.

Με οριακά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ASX 200 στην Αυστραλία. Απώλειες 0,9% κατέγραψε ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα.

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από το 2016 οι εξαγωγές της Ιαπωνίας εν μέσω πτώσης των εξαγωγών προς ΗΠΑ και Κίνα, εντείνοντας τις ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης εμπορικής διαμάχης Κίνας – ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας πως η πτώση των ιαπωνικών εξαγωγών είναι προσωρινή και οφείλεται στις συνέπειες στην παραγωγή από φυσικές καταστροφές.

Την ίδια ώρα, πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσε η ανεργία στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας κατά 0,3% στο 5%.

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε χθες Τετάρτη πως δεν βρέθηκαν στοιχεία πως η Κίνα χειραγωγεί σκοπίμως το νόμισμά της. Ωστόσο διατηρεί Κίνα και Γερμανία σε καθεστώς παρακολούθησης, καθώς και άλλες χώρες όπως Ελβετία, Ιαπωνία, Κορέα και Ινδία.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και εξετάζουμε τις κινεζικές συναλλαγματικές πρακτικές μέσω συνομιλιών με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Στίβεν Μνιούτσιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα