Πρωτοβουλίες (και) για επαναπατρισμό! Με συνέργειες να αναστρέψουμε το brain-drain

του Κώστα Τσαούση

Ο Πάτροκλος Παπαπέτρου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Πάτροκλος είναι Software Engineering Manager με πολυετή εμπειρία στην αγορά. Επιπλέον, το μυαλό και η ψυχή αρκετών σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων με μεγάλη ανταπόκριση.

Ο ίδιος επισημαίνει: «Ο κύριος λόγος για τον οποίο εμπλέκομαι σε όλες τις παραπάνω δράσεις είναι για να βοηθήσω μηχανικούς λογισμικού να παραμείνουν στην Ελλάδα

και σταδιακά να δημιουργήσουμε τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις εκείνες που θα κάνουν τους συναδέλφους που επέλεξαν να αναζητήσουν επαγγελματική στέγη στο εξωτερικό, να σκεφτούν σοβαρά τον επαναπατρισμό».

Οι συστάσεις από τον ίδιο: «Είμαι ενεργό μέλος της τεχνολογικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και βασικός οργανωτής του Thessaloniki Java meetup, του Thessaloniki Craftsmanship meetup και των μεγαλύτερων συνεδρίων ανάπτυξης λογισμικού και νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα : Voxxed Athens και Voxxed Thessaloniki.

Επίσης κάθε χρόνο διοργανώνουμε το Global Code Retreat στη Θεσσαλονίκη, μία ημερίδα που γίνεται ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο και βασικός σκοπός είναι να εντρυφήσει μηχανικούς λογισμικού σε νέες τεχνικές ανάπτυξης λογισμικού».

Προβεβλημένη θέση στις πρωτοβουλίες και δράσεις κατέχουν τα δυο συνέδρια – «δύο συνέδρια που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα που γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το αντίθετο, έχουμε καταφέρει σε 2 μόλις χρόνια να είναι αναγνωρίσιμα και έξω από τα σύνορα και να προσελκύουν συμμετοχές από πάνω από 20 χώρες».

Ο Πάτροκλος εξηγεί το πώς και το γιατί αλλά και τη φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίζονται οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις. «Η λογική στην οποία στηριζόμαστε είναι ότι αφενός οι οργανωτικές επιτροπές αποτελούνται από καταξιωμένους επαγγελματίες που έχουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο και αφετέρου προσκαλούμε ομιλητές από όλον τον κόσμο που υπό άλλες συνθήκες κάποιος θα χρειάζονται να δαπανήσει 10 φορές παραπάνω για να τους ακούσει και να τους δει.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους developers της χώρας με ελάχιστο κόστος να έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από τους ειδικούς, να συζητήσουν μαζί τους ιδέες και προβλήματα και να λάβουν τα κατάλληλα ερεθίσματα που θα τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι ως επαγγελματίες. Το γεγονός ότι για 2 ημέρες στον ίδιο χώρο είναι μαζεμένη η αφρόκρεμα των καλύτερων μηχανικών λογισμικού ανταλλάσσοντας απόψεις και μοιράζοντας τεχνογνωσία, αδικεί τον όρο "συνέδριο".

Για εμάς είναι κάτι παραπάνω. Είναι η ευκαιρία να δούμε τον κόσμο (των νέων τεχνολογιών και της σύγχρονης ανάπτυξης λογισμικού) από άλλη οπτική έστω για το μικρό αυτό διάστημα, έξω από την καθημερινότητα που ως γνωστόν δε μας το επιτρέπει. Είναι μια ευκαιρία να αναπτύξουμε τον κοινωνικό μας κύκλο, να κάνουμε επαφές με συναδέλφους από διάφορες χώρες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μελλοντικές συνεργασίες ή απλά να αφιερωθούμε στο να ρουφήξουμε όσο πιο πολλή γνώση μπορούμε.

Είναι η ευκαιρία να βρεθούν μαζί εταιρίες του χώρου, επαγγελματίες νέοι και πιο έμπειρoι και οι τεχνολογικές κοινότητες, να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε από την ίδια μεριά του ποταμού και ότι μόνο με κοινές ενέργειες θα περιορίσουμε και γιατί όχι να αναστρέψουμε το brain-drain. Στο ίδιο πλαίσιο έχουμε προνοήσει να παρέχουμε δωρεάν εισιτήρια σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και πρόσφυγες, μεγάλες εκπτώσεις σε ανέργους και φοιτητές αλλά και κίνητρα ώστε περισσότερες γυναίκες να εμπλακούν ενεργά στο χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα