Πώς το πολιτικό χάος απειλεί να εκτροχιάσει μια οικονομία που αναπτύσσεται

Η Georgiana Oncete λέει ότι δεν έχει δει τόσο μεγάλη σύγχυση από την εποχή που ίδρυσε την επιχείρησή της πριν από μια δεκαετία. Η λογιστής του Βουκουρεστίου δεν γνωρίζει τι να πει στους πελάτες της για τις τελευταίες αλλαγές στο σύστημα φόρου εισοδήματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ρουμανίας δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, κι αυτό μόλις δύο μήνες πριν τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές. Οι πελάτες της Oncete, κυρίως επιχειρηματίες με μικρές

και μεσαίες επιχειρήσεις, επιθυμούν να μάθουν εάν θα πρέπει να μειώσουν το κόστος ή να απολύσουν εργαζόμενους κατά την περίοδομέχρι τα Χριστούγεννα.

"Η κυβέρνηση προκάλεσε χάος φέτος, αναγγέλλοντας ορισμένα μέτρα και στη συνέχεια αποσύροντάς τα δύο εβδομάδες αργότερα και ανακοινώνοντας στη θέση τους, άλλα", ανέφερε η Oncete, ενώ οργάνωνε τη δουλειά στο γραφείο της, σε ένα παλιό σπίτι στα ανατολικά της πρωτεύουσας της Ρουμανίας. "Πώς μπορούν οι εταιρείες να εργαστούν με αυτή την αβεβαιότητα;"

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στη φορολογική πολιτική είναι ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε αυτή τη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επάνοδο των σοσιαλδημοκρατών στην εξουσία. Το κόμμα έχει μέλος του τον πρωθυπουργό, Mihai Tudose, ο δεύτερος στη σειρά. Ο προκάτοχός του προκάλεσε τον Ιανουάριο τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, αφού προσπάθησε να χαλαρώσει τις ποινές για διαφθορά.

Η Ρουμανία παρουσιάζει ανοδική πορεία: το τελευταίο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη ήταν της τάξης του 6,1% , η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ μετά τη Μάλτα. Η ανεργία είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ μετά την Ουγγαρία. Όμως, η ανάπτυξη οφείλεται σε κρατικές επιχορηγήσεις που διογκώνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξη της χώρας είναι μη βιώσιμη και σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα