Οι αναλυτές απαντούν: Πως να κινηθείτε επενδυτικά σε έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Ένα δισεκατομμύριο εδώ, ένα δισεκατομμύριο εκεί, και πολύ σύντομα μιλάτε για πραγματικά χρήματα, όπως είπε κάποτε ένας Αμερικανός πολιτικός. Τώρα που οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καλύπτουν ενδεχομένως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, οι επενδυτές βρίσκονται υπό πίεση για να αντιληφθούν πώς να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Η αρχική αντίδραση στην απειλή του προέδρου Donald Trump

για πρόσθετους δασμούς σε νέες κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν η διάσωση των χρηματιστηριακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών και η συσσώρευση στο γιεν, το αξιόπιστο νόμισμα που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο, χάρη στο καθαρό πιστωτικό στάτους της Ιαπωνίας. Τα συμβόλαια του δείκτη S&P500 μειώθηκαν κατά 0,9% και του γεν κατά 0,6% έναντι του δολαρίου στις 12:47 μ.μ. στο Τόκιο. Οι μετοχές υποχώρησαν επίσης από το Τόκιο στο Χονγκ Κονγκ και τα κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν καθώς η Κίνα απείλησε με αντίποινα.

Αλλά τι γίνεται μετά την Τρίτη; Εάν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται τώρα σε εμπορικό πόλεμο, πώς πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές; Ακολουθούν κάποιες σκέψεις από μερικούς διαχειριστές κεφαλαίων και στρατηγικούς αναλυτές.

Blackrock Inc. Αυστραλίας
"Η κατάσταση θα κλιμακωθεί περαιτέρω; Σίγουρα δεν θα το θέλαμε, αλλά είναι σίγουρα ένας κίνδυνος", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Σίδνεϊ ο Craig Vardy, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Αυστραλία για την BlackRock. "Εάν έχετε συνυπάρξει με πολλούς κινδύνους σε αυτήν την αγορά, τότε πιθανότατα θα είστε σχεδόν κάτω από το νερό."

Η λήψη αποφάσεων βασισμένων στο αποτέλεσμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων είναι δύσκολη, διότι τα αποτελέσματα είναι τόσο ασαφή, οπότε η στρατηγική είναι να γίνουν επιλογές χαμηλού κινδύνου σε ένα ενεργό ταμείο ομολόγων, δήλωσε ο Vardy.

AMP Capital
Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν ο βασικός μοχλός για το πιθανό τέλος του τρέχοντος ανοδικού κύκλου της αγοράς, δήλωσε ο Nader Naeimi, επικεφαλής των δυναμικών αγορών της AMP στο Σίδνεϊ.

"Αυτή είναι η λεγόμενη Σεξπιριανή αγορά, γεμάτη από ήχο και μανία, που δεν σημαίνει τίποτα", είπε. "Δεν είναι η πολιτική που τερματίζει τους κύκλους, είναι οι κεντρικές τράπεζες. Αλλά σε κάποιο σημείο οι εμπορικές αψιμαχίες και οι αυξανόμενοι δασμοί θα αυξήσουν τον πληθωρισμό των Η.Π.Α. και παγκοσμίως και αν συμβεί κάτι τέτοιο κι η FED στριμωχτεί στη γωνία, τότε θα έχουμε πρόβλημα».

Εν τω μεταξύ, ο Naeimi χρησιμοποιεί την αγορά συναλλάγματος για προστασία. Του αρέσει να αντισταθμίζει το γιεν έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας, του Κορεάτικου γουόν και του καναδικού δολαρίου. "Θα υπάρξει μια τραγωδία κάπου, οπότε δεν μπορούμε να απορρίψουμε εντελώς τον κίνδυνο", είπε.

Oanda
Ενώ οι ρητορικές εξάρσεις ανταλλάσονται με ένταση και θέρμη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν πραγματικά όσα χαρακτηρίζονται ως επίσημος εμπορικός πόλεμος, δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Oanda Corp. στη Σιγκαπούρη.

"Αυτή τη στιγμή είναι ένας 'οφθαλμός αντί οφθαλμού' με μικρό οικονομικό αντίκτυπο", είπε. "Ένας πλήρης πόλεμος θα περιλαμβάνει" πολύ μεγαλύτερα ποσά δασμών σε αγαθά, πράγμα που θα έβλαπτε τα εταιρικά κέρδη. "Η Κίνα έχει το πάνω χέρι εδώ. Είναι φτηνό τώρα που ο κίνδυνος αντιστάθμισης κινδύνου τώρα είναι μια συνετή λύση, πριν είναι πολύ αργά. "

Ο Innes συνιστά την αγορά του γιεν έναντι του δολαρίου, ενώ παράλληλα θεωρεί λιγότερο ελκυστικό το καναδικό δολάριο εάν ληφθούν υπόψη οι ζημίες της NAFTA και οι κίνδυνοι για την τιμή του πετρελαίου. Του αρέσει επίσης να μην επιλέγει το αυστραλιανό δολάριο καθώς θα λειτουργήσει σαν «κρατήρας» λόγω του ρόλου του στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και της ευπάθειας στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα