Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, εάν η Καταλονία ανακηρύξει την ανεξαρτησία της;

Εάν οι ηγέτες της Καταλονίας ανακηρύξουν, τελικά, την ανεξαρτησία τους μέσα στις επόμενες ημέρες, οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζονται έτοιμες να λειτουργήσοyν έτοιμες να προχωρήσουν ακόμη και όταν εκδηλωθούν πιέσεις

Τα ισπανικά κρατικά ομόλογα - τα οποία έχουν αποδυναμωθεί μετά το καταλανικό δημοψήφισμα- θα μπορούσαν να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηττημένους, ενώ οι τραπεζικές και κατασκευαστικές μετοχές της χώρας είναι επίσης ευάλωτες σε περαιτέρω πτώση. Το ευρώ μπορεί να αποφύγει ευρείες ζημιές, καθώς μια δήλωση ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν φαίνεται να έχει άμεσες συνέπειες για

το μέλλον της Ευρώπης.

"Δεν αποτελεί απειλή για το ευρώ", δήλωσε ο Jan Loeys, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της JPMorgan Chase & Co. σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. "Αυτό είναι ένα τοπικό πρόβλημα. Θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τοπικές τράπεζες, στις τοπικές τιμές των περιουσιακών στοιχείων - ναι, οι ισπανικές τιμές μετοχών θα πιεστούν λίγο".

Η κατάσταση στην Ισπανία οξύνεται με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Καταλονίας, της μεγαλύτερης περιφερειακής οικονομίας της και της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη. Αυτό έχει περάσει στην αγορά ομολόγων της χώρας, με το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν 10ετή ομόλογα έναντι των γερμανικών τίτλων με παρόμοια ημερομηνία, να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο.

Οι ισπανικές μετοχές επλήγησαν επίσης, με το δείκτη IBEX να μειώνεται κατά 2,4% αυτή την εβδομάδα. Οι μετοχές και τα ομόλογα περιόρισαν τις ζημίες τους την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση του Bloomberg ότι οι αυτονομιστές προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να αναβάλουν μια οριστική δήλωση ανεξαρτησίας για να δημιουργήσουν χώρο για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με την Ισπανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα