Πώς η Johnson & Johnson κάλυπτε για χρόνια τις καρκινογόνες ουσίες στο ταλκ της

Αντιμετωπίζοντας χιλιάδες αγωγές που υποστηρίζουν ότι το ταλκ της προκαλεί καρκίνο, η Johnson & Johnson επιμένει στην ασφάλεια και καθαρότητα του εμβληματικού της προϊόντος. Ωστόσο, τα εσωτερικά έγγραφα που εξετάστηκαν από το Reuters, δείχνουν ότι η πούδρα της εταιρείας ήταν μερικές φορές μολυσμένη με καρκινογόνο αμίαντο και ότι η J&J διατηρούσε κρυφές

τις πληροφορίες αυτές από τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό.

Η Darlene Coker ήξερε ότι πέθαινε. Απλώς ήθελε να μάθει γιατί.

Ήξερε ότι ο καρκίνος εμφανίστηκε στη λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει τους πνεύμονες και άλλα όργανα της. Ήξερε ότι ήταν τόσο σπάνιο όσο ήταν θανατηφόρο, και προκλήθηκε από έκθεση στον αμίαντο.

Το 1999, η Coker προσέλαβε τον Herschel Hobson, δικηγόρο προσωπικών τραυματισμών. Εκείνος κατέληξε σε έναν ύποπτο: το ταλκ για μωρά της Johnson, το οποίο η Coker χρησιμοποιούσε για τα μωρά της και έπεφτε πάνω της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Hobson ήξερε ότι το ταλκ μπορεί να περιλαμβάνει τον καρκινογόνο αμίαντο. Η Coker κατέθεσε μήνυση εναντίον της Johnson&Johnson, ισχυριζόμενη ότι το «δηλητηριώδες τάλκ» στο αγαπημένο προϊόν της εταιρείας ήταν ο δολοφόνος της.

Η J&J αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Η σκόνη μωρών δεν περιλάμβανε αμίαντο, ανέφερε η εταιρεία. Καθώς προχωρούσε η υπόθεση, η J&J κατάφερε να αποφύγει να παραδώσει τα αποτελέσματα των τεστ των ταλκ και άλλα εσωτερικά αρχεία της εταιρείας στον Hobson, ο οποίος τα είχε ζητήσει για να χρτίσει την υπόθεση ενάντια στο προϊόν.

Η Coker δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αποσύρει την αγωγή της, είπε ο Hobson στο Reuters. Δεν υπήρχαν αποδείξεις.

Δύο δεκαετίες αργότερα, το υλικό που ζήτησε η Coker και ο δικηγόρος της ήρθε στην επιφάνεια, καθώς η J&J υποχρεώθηκε να μοιραστεί χιλιάδες σελίδες εταιρικών σημειώσεων, εσωτερικών εκθέσεων και άλλων εμπιστευτικών εγγράφων με δικηγόρους, για μερικούς από τους 11.700 ενάγοντες που ισχυρίζονται σήμερα ότι το τάλκ της εταιρείας προκάλεσε τους καρκίνους χιλιάδων γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών.

Μια εξέταση από το Reuters για πολλά από αυτά τα έγγραφα, δείχνει ότι από το 1971 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το ταλκ και οι τελικές σκόνες της εταιρίας βγήκαν μερικές φορές θετικές για μικρές ποσότητες αμιάντου. Οι διευθυντές, οι επιστήμονες, οι γιατροί και οι δικηγόροι αγχώθηκαν για το πρόβλημα και τον τρόπο αντιμετώπισής του, χωρίς να το αποκαλύψουν στις ρυθμιστικές αρχές ή στο κοινό.

Τα έγγραφα καταδεικνύουν επίσης επιτυχείς προσπάθειες της εταιρείας να επηρεάσει τα σχέδια των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ να περιορίσουν τον αμίαντο στα καλλυντικά προϊόντα τάλκ και την επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις του προϊόντος στην υγεία.

Η J&J δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά των πρόσφατων αποφάσεων εναντίον της. Έχει δηλώσει δημοσίως ότι το ταλκ της είναι ασφαλές, όπως φαίνεται από τα καλύτερα διαθέσιμα τεστ και ότι οι πληροφορίες που έπρεπε να αποκαλύψει στις πρόσφατες δίκες δείχνουν την φροντίδα της εταιρείας για να εξασφαλίσει ότι τα προϊόντα της δεν περιέχουν αμίαντο. Η εταιρεία αποδίδει τις ήττες της στη σύγχυση των ενόρκων, σε επιστήμη που είναι για τα "σκουπίδια", στους άδικους κανόνες του δικαστηρίου και σε φιλόδοξους δικηγόρους που αναζητούν μια νέα ομάδα αγωγών.

Η J&J, που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϋ, έχει κυριαρχήσει στην αγορά τάλκ για περισσότερα από 100 χρόνια, με τις πωλήσεις του προϊόντος να ξεπερνούν τις πωλήσεις όλων των ανταγωνιστών, σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor International. Και ενώ τα προϊόντα ταλκ συνεισέφεραν μόλις 420 εκατομμύρια δολάρια στα έσοδα της J&J αξίας 76,5 δισ. πέρυσι, το Baby Powder θεωρείται βασική πτυχή της προσεκτικής εικόνας της J&J ως εταιρεία «φροντίδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα