Πώς η Apple "έχασε" την αγορά της Κίνας από δύο τοπικές εταιρείες

Πριν από δύο χρόνια η Oppo και η Vivo δεν μπορούσαν να φτάσουν στο Top 5 των κινεζικών εταιρειών smartphones. Τώρα έχουν ξεπεράσει ακόμη και την Apple, χάρη σε άτομα όπως ο Cheng Xiaoning.

O Cheng είναι διευθυντής ενός καταστήματος ηλεκτρονικών στην επαρχιακή πόλη της Miaoxia, προωθώντας εταιρείας μέσω του WeChat της περιοχής, που πληρώνουν τις μεγαλύτερες προμήθειες, όπως οι Oppo και Vivo. Αυτές

οι προμήθειες ξεκινούν από 40 γουάν (6 δολάρια) και φτάνουν τα 200 γουάν για τα ακριβά μοντέλα των εταιρειών.

Ο Cheng και δεκάδες χιλιάδες παρόμοια σκεπτόμενων επιχειρηματιών αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη των δύο εταιρειών κόντρα στους γίγαντες Αpple και Samsung. Μέσω της συνεργασίας αυτής οι δύο εταιρείες έχουν πραγματικά εκτιναχθεί στην εγχώρια αγορά.

Οι Oppo και Vivo οφείλουν τη γέννησή τους στον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο Duan Yong Ping και χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τη χρήση της καταναλωτικής δύναμης των επαρχιακών κοινωνιών εκτός των μεγάλων πόλεων όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη. Σε αυτές τις περιοχές είναι και ευάλωτη η Apple λόγω της υψηλής τιμής της. Οι δύο εταιρείες δε συγκεντρώθηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά στα καταστήματα, όπου λαμβάνουν χώρα τα 3/4 των αγορών smartphones.

H Kίνα οδηγούσε την ανάπτυξη των πωλήσεων των Samsung και Apple για δύο χρόνια. Η δεύτερη, μάλιστα, βρισκόταν στην "πρώτη" θέση μαζί με την εγχώρια Xiaomi μέσω των μεγαλύτερων iPhone6. Ακόμη και τη στιγμή που ξεκίνησε να αγκομαχά η οικονομία, ο Tim Cook "πόνταρε" όσο μπορούσε στην αγορά της Κίνας.

Τότε η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας και οι ρυθμιστικοί έλεγχοι ξεκίνησαν να πλήττουν την αμερικανική εταιρεία. Οι αρχές μπλόκαραν τα iTunes Movies και iBooks αλλά παράλληλα, και πιο σημαντική, ήταν η ανάπτυξη των εγχώριων παραγωγών ίσης ποιότητας.

Δεν είναι ξεκάθαρη η τακτική της Apple για την αύξηση της παρουσίας της στη συγκεκριμένη αγορά, αφού τα iPhone 5c και SE, θεωρήθηκαν από τους Κινέζους καταναλωτές ως κατώτερα μοντέλα. Η Samsung, από την πλευρά της, αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα