Porsche: Στα €16.000 το καθαρό κέρδος της ανά αυτοκίνητο

Το καθαρό λειτουργικό κέρδος που βγάζει η Porsche από κάθε αυτοκίνητο που πουλά ανέρχεται στα 16.000 ευρώ, την ώρα που Daimler και BMW βάζουν στα ταμεία τους περί τα 4.600 δολάρια έκαστη.

Το μπραντ της Volkswagen παρέδωσε 238.000 αυτοκίνητα το 2016, αποκομίζοντας λειτουργικά κέρδη 3,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 14% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2015. Με βάση αυτά τα νούμερα προκύπτει ότι αναμένεται να «καθαρίσει» 16.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

Ετσι, κάθε φορά που η Porsche πουλά ένα 911 ή ένα Cayenne μπορεί με το κέρδος μόνο να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο Chevy Cruze.

Ως γνωστόν, η Porsche δεν φτιάχνει φθηνά αυτοκίνητα, αλλά ακόμα και πολυτελείς μάρκες, όπως η Mercedes, συχνά κατασκευάζουν οχήματα με στενότερα περιθώρια κέρδους ώστε να προσελκύσουν αγοραστές. Παράλληλα, οι πελάτες της Porsche πληρώνουν ένα premium για την άριστη φήμη της μάρκας.

Και η Ferrari ξέρει καλά αυτό το παιχνίδι. Το λειτουργικό της κέρδος ισοδυναμεί με περίπου 90.000 δολ. ανά αυτοκίνητο. Αλλά το 30% των δραστηριοτήτων της προέρχεται από κινητήρες, μπρελόκ, πάρκα αναψυχής και άλλα προϊόντα που δεν έχουν τροχούς. Επίσης, η εταιρεία κατασκευάζει μόλις 8.000 αυτοκίνητα τον χρόνο, καθώς θέλει να κρατήσει την παραγωγή χαμηλά και τις τιμές ψηλά.

Keywords