Πολυνομοσχέδιο: Τι αλλάζει για ανασφάλιστα ΙΧ, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ αγροτών

Του Κωστή Πλάντζου

Πολυνομοσχέδιο 81 σελίδων, με βάση τις διατάξεις του οποίου το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει –μεταξύ άλλων- να πληρώσει εξ ολοκλήρου και αναδρομικά τα έξοδα νομικής υποστήριξης στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κύριο Ανδρέα Γεωργίου, κατέθεσε στην Βουλή το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, το οποίο υπογράφουν και άλλοι 16 υπουργοί,

αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

- Το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα υπεράσπισης του εκάστοτε Προέδρου και του προσωπικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σε περίπτωση δίωξης για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως είχε αποκαλύψει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η διάταξη που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση ορίζει πως «η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τον Πρόεδρο ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος έπαυσε να ασκεί τα καθήκοντά του» ώστε να καλύπτει και την περίπτωση του κυρίου Ανδρέα Γεωργίου. Και τονίζεται ότι: «αναφορικά με δαπάνες οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τα εν λόγω πρόσωπα, πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης (...) η καταβολή των δαπανών γίνεται εντός 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης»...

- Ακυρώνονται τα παράβολα που αναρτήθηκαν μετά την διασταύρωση της 6ης Ιουνίου για τα ανασφάλιστα ΙΧ. Επιπλέον επιστρέφονται τα ποσά σε όσους τα έχουν ήδη πληρώσει. Το κόστος για το δημόσιο υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπολογίζοντα έτσι σε 12.800 οι ιδιοκτήτες ΙΧ που είχαν σπεύσει να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ.

- Επανακαθορίζονται τα παράβολα για όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ως εξής: 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα. Προβλέπεται επίσης, υπό προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΑΔΕ, να μην επιβάλλονται τα πρόστιμα-παράβολα, σε κατοίκους περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από θεομηνίες.

- Απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ του 2017 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.

- Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, θα επανεξεταστούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2017, για να διαπιστωθεί αν ιδιοκτήτες ακινήτων που έτυχαν έκπτωση 50% πληρούσαν όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τις δηλώσεις του 2016.

- Κυρώνεται το συνυποσχετικό για παράταση της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών κατά ακόμη έναν χρόνο.

- Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας.

- Διευρύνονται οι περιπτώσεις αγροτικών εφοδίων (σπόρους κλπ) που υπάγονται στον μειωμένο ΦΠΑ 13%

- Η διορία πληρωμής φόρου νομικών προσώπων λήγει τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα