Ποιο μήνυμα περνάει ο Τραμπ, με τη ματαίωση της εξαγοράς της Qualcomm

Με την ταχεία απόρριψη της ανταγωνιστικής εξαγοράς της Qualcomm Inc. από την Broadcom Ltd., ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους ξένους επενδυτές: Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα ένα πλεονέκτημα στην κρίσιμη τεχνολογία, θα απορριφθεί στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Παρόλο που η Broadcom εδρεύει στη Σιγκαπούρη, η Κίνα είχε μεγάλη έγνοια, σχετικά με τις ανησυχίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ

για την εξαγορά της Qualcomm από το εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει επειδή η Qualcomm είναι «κλειδωμένη σε άμεση σχέση» με την Huawei Technologies Co. της Κίνας, πάνω στην οποία η εταιρεία θα στηρίξει την ανάπτυξη της ασύρματης τεχνολογίας επόμενης γενιάς.

"Αυτή η απόφαση κρεμάει ένα τεράστιο πλακάτ "Δεν Πωλείται" σε σχεδόν κάθε αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών", δήλωσε ο Scott Kennedy, ο οποίος μελετά την οικονομική πολιτική της Κίνας στο Κέντρο Στρατηγικών & Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον. "Μια κινεζική οντότητα δεν χρειάζεται να εμπλέκεται σε μια συναλλαγή που αφορά σε ημιαγωγούς για να επιτευχθεί συμφωνία".

Η εντολή του προέδρου που εμποδίζει την προσφορά της Broadcom για $117 δισεκατομμύρια για την Qualcomm είναι το τελευταίο σημάδι της σκληρής στάσης του Trump σχετικά με τις ξένες εξαγορές της τεχνολογίας των ΗΠΑ και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να περιοριστεί η Κίνα στο εμπόριο. Η κυβέρνηση Trump εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις στις Η.Π.Α. και να επιβάλει δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα των εισαγωγών της, προκειμένου να «τιμωρήσει» το Πεκίνο για την υποτιθέμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα