Ποιες βιομηχανίες των ΗΠΑ πλήττονται από τους δασμούς Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι οι δασμοί στις εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα στοχεύουν στο να βρεθεί η Αμερική στην πρώτη θέση, αλλά ενδέχεται να επηρεάσουν όλα τα είδη προϊόντων που καταναλώνουν ή χρησιμοποιούν καθημερινά οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, από τις μπύρες Bud έως τα σοκολατάκια Hershey's Kisses και τους υπολογιστές Mac.

Ενώ οι δασμοί αναμένεται ότι θα πλήξουν σκληρά τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τη βιομηχανία της αεροδιαστημικής,

θα έχουν συνέπειες και σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που παράγουν αντικείμενα που οι καταναλωτές αγοράζουν σημαντικά πιο συχνά. Η μπύρα, τα αναψυκτικά, τα γλυκά, οι κονσερβοποιημένες σούπες ακόμη και τα φαρμακευτικά προϊόντα χρείαζονται αλουμίνιο για τις κονσέρβες, τα περιτυλίγματα τους ενώ πολλές ηλεκτρονικές συσκευές περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα μέταλλα. Τα δοχεία και οι συσκευασίες φτάνουν περίπου το 18% της κατανάλωσης αλουμινίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

«Το υψηλότερο κόστος θα αναγκάσει τις εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά τα προϊόντα να μειώσουν τις θέσεις εργασίας και να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές», σύμφωνα με τον Matthew Shay, διευθύνοντα σύμβουλο της National Retail Federation. Πρόσθεσε πως «όταν το κόστος των πρώτων υλών, όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, αυξάνονται τεχνικά, όλοι οι Αμερικανοί τελικά θα το πληρώσουν με τη μορφή υψηλότερων τιμών για τα πάντα, από τα κονσερβοποιημένα αγαθά μέχρι τα αυτοκίνητα». «Αυτοί οι δασμοί απειλούν να καταστρέψουν περισσότερες αμερικανικές θέσεις εργασίας από ότι θα δημιουργήσουν».

«Περίπου 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη βιομηχανία μπύρας της Αμερικής. Προτρέπουμε το Υπουργείο Εμπορίου και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τράμπ να εξετάσουν τον αντίκτυπο των δασμών» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της AB InBev, Felipe Dutra. «Απλά δεν υπάρχουν αρκετά φύλλα αλουμινίου διαθέσιμα στις ΗΠΑ για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, ανέφερε η MillerCoors, το τμήμα των ΗΠΑ της Molson Coors. Η ζήτηση χάλυβα από λευκοσίδηρο ανήλθε σε 2,1 εκατομμύρια τόνους το 2016, ενώ η εγχώρια προσφορά ήταν μόλις 1,2 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Can Manufacturers Institute.

Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου δεν είναι ακόμα σαφείς ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθούν οι δασμοί θα καθορίσουν πόσο πολύ θα επηρεάσθούν τελικά τα αμερικανικά προϊόντα. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Apple Inc, πολλά gadgets της οποίας συναρμολογούνται στην Κίνα, όπως τα τηλέφωνα με άκρες αλουμινίου ή χάλυβα, εάν οι εισφορές ισχύσουν μόνο για τις πρώτες ύλες, η επίδραση στην εταιρεία θα είναι μικρή, αφού αυτή παράγει μόνο ένα μικρό μέρος των Mac της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Gene Munster της Loup Ventures. Εάν ο δασμός αφορά τα τελικά προϊόντα, τα κόστη της Mac και iPhone της Apple θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 0,2%, αν υποτεθεί ότι ο φόρος αφορά ένα ποσοστό των μεταλλικών στοιχείων των Mac και iPhones, δήλωσε ο Munster.

«Δεν βλέπω μεγάλη αύξηση του κόστους», δήλωσε από την λπευρά του ο Jun Zhang, αναλυτής της Rosenblatt Securities. «Θα αυξήσει απλώς τους εμπορικούς πολέμους μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά δεν θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στην ίδια την τεχνολογία» εκτίμησε.

Keywords
Αναζητήσεις
poia epidrasi tha exoun ta amerikanika telonia
Τυχαία Θέματα