Ποια κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να προχωρήσει πρώτη σε ρίψη «χρημάτων από το ελικόπτερο»

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα είναι πιθανότητα η πρώτη τράπεζα η οποία θα προχωρήσει σε ρίψη από τα λεγόμενα «χρήματα από το ελικόπτερο» αλλά όχι με την παραδοσιακή έννοια, σύμφωνα με τον Paul Sheard, επικεφαλής παγκόσμιο οικονομολόγο της S&P Global, ο οποίος μίλησε στο CNBC.

Τα «χρήματα από το ελικόπτερο» είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον Milton Friedman το 1969, και θεωρητικά σημαίνει πως θα πέσουν χρήματα εξ ουρανού στους κατοίκους μιας χώρας προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ωστόσο, σήμερα η έννοια αυτή έχει αλλάξει. Πρόκειται για ένα είδος νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής οι οποίες έρχονται μαζί ως κάτι ενιαίο» δήλωσε ο Paul Sheard.
Η Ιαπωνία είναι μία από τους πιθανούς υποψηφίους ώστε να εγκρίνει την αντισυμβατική αυτή πολιτική, δήλωσε ο Sheard.

Η οικονομία της έχει αγωνιστεί με τον αποπληθωρισμό για δύο δεκαετίες. Ακόμη και μετά την τεράστια ποιοτική και ποσοτική χαλάρωση (QQE) της BOJ και τα αρνητικά επιτόκια, η ασιατική οικονομία δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση και να αποτινάξει τον αποπληθωρισμό.

Ο αντίκτυπος του Brexit έχει επίσης οδηγήσει το ιαπωνικό γιεν σε υπερεκτίμηση αμβλύνοντας την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της χώρας.

Ο Sheard εξήγησε ότι η Ιαπωνία είναι πιθανό να υιοθετήσει «τα χρήματα από το ελικόπτερο» προκειμένου να κινητοποιήσει τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και να τερματιστεί τον αποπληθωρισμό, μια για πάντα.

Στο πλαίσιο της Ιαπωνίας, οι φορολογικές αρχές θα μπορούσαν να εισαγάγουν μια μορφή φορολογικών περικοπών και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εισαγάγει ταυτόχρονα ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, εξήγησε ο Sheard.

Ωστόσο, η πολιτική «χρήματα από το ελικόπτερο» θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, πρόσθεσε ο ίδιος γι΄αυτό «κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεργαστούν στενά» κατέληξε.

Keywords