Πετρέλαιο: Οδεύει σε νέο ρεκόρ επταετίας μετά τη χλιαρή απόφαση του OPEC+

Το πετρέλαιο αυξήθηκε σε νέο υψηλό επταετίας αφού ο OPEC+ επέλεξε να διατηρήσει τις προμήθειες σε «σφιχτά» επίπεδα, την ώρα που όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή κρίση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, όπως αναφέρει το Bloomberg, σκαρφάλωσαν χθες πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μετά την άνοδο 2,3% τη Δευτέρα, καθώς η

Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της επέλεξαν μια μέτρια αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Ορισμένοι παρατηρητές πίστευαν ότι ο OPEC+ θα αποφασίσει μεγαλύτερη αύξηση, καθώς η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου φαίνεται να πυροδοτεί τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου αυτό το χειμώνα. Έτσι, η Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει ότι η ζήτηση θα ενισχυθεί κατά επιπλέον 650.000 βαρέλια την ημέρα.

«Νομίζω ότι στον OPEC+ μάλλον λένε ‘κοίτα, αυτή δεν είναι η κρίση μας, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τη λύσουμε», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόρι, διευθύνων σύμβουλος της JBC Asia Pte, στο Bloomberg. «Τα επιπλέον βαρέλια μπορεί να αποφορτίσουν λίγο την πίεση στις τιμές, αλλά δεν πρόκειται να λύσουν την ενεργειακή κρίση», πρόσθεσε.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι το West Texas Intermediate για παράδοση Νοεμβρίου αυξήθηκε 1,2% στα 78,51 δολάρια το βαρέλι χθες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Επίσης, ο διακανονισμός του Brent για τον Δεκέμβριο κέρδισε 1,4% στα 82,42 δολάρια στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe μετά την άνοδο 2,5% τη Δευτέρα για να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Η απόφαση του OPEC+ «θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την ομαλοποίηση της κατάστασης της αγοράς», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, μέρος της οποίας μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24. Οι υπουργοί του OPEC+ θα συναντηθούν ξανά για να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής στις 4 Νοεμβρίου.

Η Citigroup, ωστόσο, εκτιμά ότι ο συνασπισμός μπορεί να καταλήξει πριν από τότε, καθώς μια ολοένα και πιο σφιχτή αγορά αναγκάζει τους παραγωγούς να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους.

«Θα ξανασυναντηθούν, τελικά, ακόμη και πριν από τον Νοέμβριο, για να προσπαθήσουν να βάλουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά», δήλωσε τη Δευτέρα ο Εντ Μορς, επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα της τράπεζας, σε συνέντευξή του. «Σχεδόν κάθε αναλυτής στον πλανήτη έχει διαφορετική άποψη από αυτήν που έχει η ηγεσία του OPEC+ σχετικά με την αύξηση της ζήτησης στους επόμενους δύο μήνες», όπως ανέφερε.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πάντως ότι η Royal Dutch Shell Plc ξεκίνησε και πάλι την παραγωγή σε μια από τις κύριες υπεράκτιες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού που προμηθεύει αργό τα νότια διυλιστήρια.

Διαβάστε ακόμη:

Ενέργεια: Σε κατάσταση συναγερμού ΔΕΣΦΑ και ΡΑΕ για τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας

Στην Ελλάδα το ΗΒΟ Max – Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση

Σαντζίβ Γκούπτα: Οι Βρετανοί ελέγχουν τον Ινδό μεγιστάνα για απάτη και αυτός πάρταρε στη Μύκονο (pics)

Keywords
Τυχαία Θέματα