Πέντε σχήματα στην κούρσα για τo 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων

Πέντε εταιρείες μεταξύ των οποίων δύο κορυφαίες πετρελαικές εταιρείες του πλανήτη, η Ολλανδική Vittol, η Ελβετική Glencore Energy και η Νοτιοαφρικάνικη Gupta Family Group Alliance, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αισθητή, αν και αναμενόμενη είναι πάντως η απουσία των άλλων μεγάλων κολοσσών πετρελαίου

όπως η Ισπανική Repsol, ακόμη και η Socar, για την οποία υπήρξε έντονη φημολογία χθες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, στην πρώτη φάση μη δεσμευτικού χαρακτήρα συμμετέχουν οι εταιρείες:

-Alrai Group Holdings Limited

-Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)

-Gupta Family Group Alliance

-Glencore Energy UK LTD

-Vitol Holding B.V.

Όπως αναφέρεται, οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση μετά την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία αποτιμάται σε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προσφέρει το 20% και το 30,1% ο όμιλος Λάτση. Τα ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένη συμμετοχή στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο οποίος θα αποσχιστεί και θα αποτελέσει ξεχωριστή θυγατρική εταιρεία στην οποία θα ελέγχει το 35%.

Keywords
Τυχαία Θέματα