Πατριώτη, από πού πάνε για το JEREMIE;

Μπορεί να μην σας «λέει» απολύτως τίποτα η όποια αναφορά στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) JEREMIE ή και στο ίδιο το JEREMIE αλλά η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που «κρύβεται» πίσω από αυτό τον τίτλο βοήθησε με τον τρόπο της – χρήματα, επενδύσεις κ.α- να σταθεί στα πόδια του το εγχώριο οικοσύστημα καθώς από το 2010 ήρθαν στη χώρα μας 250 εκατομμύρια ευρώ.

Φέτος και πιο συγκεκριμένα κάπου στα τέλη Αυγούστου 2016 η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία - που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο ανήκει στον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων- ολοκληρώνει τον κύκλο της χαμένη και αυτή μέσα στη θολούρα των μεγαλόστομων εξαγγελιών – μια συνήθης κατάσταση που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα.

Το JEREMIE (Joint European Resources for Small and Medium-sized Enterprises – Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές ως μεσαίες επιχειρήσεις) «δούλεψε» μέσα από οχήματα- funds ποτ φτιάχτηκαν με πρωτοβουλία τραπεζών και με την συμμετοχή ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων. Π.χ το Piraeus Jeremie Tech Catalyst Fund ή το Openfund. Η κυβέρνηση Τσίπρα ήρθε στα πράγματα με την θέση – άποψη της κεντρικής διαχείρισης μέσα από νέους φορείς όπου θα διαθέτουν και το στοιχείο της τελικής απόφασης για την διάθεση και την διαχείριση των πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο «έπαιξε» και η ιδέα της συγκρότησης μιας αναπτυξιακής τράπεζας (μιας νέας ΕΤΒΑ) που εκείνη και όχι οι εμπορικές τράπεζες κ.λπ. θα αναλάμβανε τον κύριο ρόλο για την διαχείριση τέτοιων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς της.

Η ιδέα όμως αυτή της κυβέρνησης Τσίπρα δεν περπάτησε και ο βασικός λόγος ήταν η αντίθεση των «έξω» που δεν ήθελαν σε καμία των περιπτώσεων να αναπτυχθεί ένα παράλληλο σύστημα χρηματοδοτήσεων μακριά από τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Μια ενδεικτική εικόνα του πως είχε κατά νου να διαμορφώσει τα πράγματα η κυβέρνηση Τσίπρα μας δίνει και η πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα του Επενδυτικού Συμβουλίου του Ταμείου Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) JEREMIE. Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και μέλη η Ζωή Γεωργοπούλου, ως εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ, η Βασιλική Καζά, ως εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής/ΔΑ ΠΕΠ, ο Μιχαήλ Κυπραίος, ως εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση, η Μαρία Χρυσαΐτη, ως εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, ο Γεώργιος Καμπουράκης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και η Κυριακή Μανωλοπούλου ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.).

Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια μου έκανε εντύπωση και μια μικρή λεπτομέρεια: «Στις συνεδριάσεις του Επενδυτικού Συμβουλίου δύνανται να παρίστανται έως δύο εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου».

Για το τέλος, πάντως, κράτησα δύο επισημάνσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με τον απολογισμό της πρωτοβουλίας που ολοκληρώνει τον κύκλο της μέσα στους επόμενους μήνες. Με άλλα λόγια, το τι απέδωσαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ – επενδύσεις, θέσεις εργασίας, συμβολή στο ΑΕΠ κλπ. Η δεύτερη έχει να κάνει με το μέλλον. Υπάρχει στα σκαριά νέα πρωτοβουλία τύπου JEREMIE ή όχι; Θα μπορούσε να υπάρξει και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Τι λένε και οι «εξω» που έχουν τα λεφτά; Τι θα κάνει ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης τώρα που είναι γνωστές και οι προθέσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών;

Keywords
Τυχαία Θέματα