Παρασύρει την ναυτιλία η αρρυθμία στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Από υψοφοβία πάσχει η ναυλαγορά ξηρού φορτίου. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε μία ανάσα από το σπάσει το φράγμα των 1.000 μονάδων τελικά έμεινε από δυνάμεις και κατρακύλησε, συμβαδίζοντας με τις αρνητικές προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών και διεθνών οργανισμών για το Παγκόσμιο Εμπόριο.

«Άρχισε να υποχωρεί, µε κύριο βέβαια υπαίτιο για την υποχώρηση αυτή, τον υπό-δείκτη των Capes (BCI), καθώς όλοι οι υπόλοιποι υποδείκτες στο διάστηµα της εβδοµάδας δεν παρουσίασαν καμµία µεταβολή» επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς ναυλομεσιτικού Οίκου "G.Moundreas SA":

«Μόλις

πριν από λίγες ημέρες ο Παγκόσµιος Οργανισµός Εµπορίου υποβάθµισε σηµαντικά την πρόβλεψη του για τον ρυθµό ανάπτυξης του Παγκοσµίου Εµπορίου το 2016, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι ο βραδύτερος ρυθµός από την χρηµατοοικονοµική κρίση.

Πιο συγκεκριµένα, ο ΠΟΕ εκτιµά τον ρυθµό ανάπτυξης για φέτος στο 1,7%, έναντι της προηγούµενης πρόβλεψης του Απριλίου που τον τοποθετούσε στο 2,8%.

Αντίστοιχα διορθωτική ήταν και η πρόβλεψη για το 2017, µεταξύ 1,8% και 3,1% συγκριτικά µε το 3,6% της προηγούµενης εκτίµησης» και προσθέτουν:

«Την ίδια στιγµή ο ΠΟΕ εκτιµά την αύξηση του Παγκόσµιου ΑΕΠ στο 2,2% για το 2016, γεγονός που σηµαίνει ότι αν επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη του 1,7% για το Παγκόσµιο Εµπόριο, τότε ο πολλαπλασιαστής που κατά καιρούς έχουµε αναφέρει (Αύξηση Παγκόσµιου Εµπορίου / Αύξηση Παγκόσµιου ΑΕΠ) για πρώτη φορά µετά από 15 χρόνια θα υποχωρήσει κάτω από την µονάδα. Να υπενθυµίσουµε ότι υπό υγιείς συνθήκες ο πολλαπλασιαστής κυµαινότανε στο + 1,8».

Την ίδια άποψη εκφράζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σε πρόσφατη ανάλυση της αναφέρει ότι το Παγκόσµιο Εµπόριο πως πρόκειται να παραµείνει ασθενές στα επόµενα χρόνια.

Και αυτό γιατί ενώ αυξήθηκε κατά µέσο όρο µε διπλάσιο ρυθµό από την Παγκόσµια Παραγωγή πριν την κρίση, η αναλογία των εισαγωγών προς το Παγκόσµιο ΑΕΠ έχει παραµείνει στάσιµη τα τελευταία 5 χρόνια και πιθανότατα θα συνεχίσει στα ίδια επίπεδα.

« Η ΕΚΤ θεωρεί πως η αυξανόµενη σηµασία των αναδυόµενων οικονοµίων όπου η ανάπτυξη είναι επί το πλείστον λιγότερο έντονη εµπορικά, όπως και η µείωση των διαρθρωτικών παραγόντων έχουν µειώσει την ελαστικότητα του εµπορίου σε Παγκόσµιο και εθνικό επίπεδο» τονίζουν οι αναλυτές του "G.Μoundreas SA»:

«Και οι αρνητικές προβλέψεις, τριτώνουν µε αυτή του UNCTAD, που επισηµαίνει ότι το Παγκόσµιο Εµπόριο µειώθηκε δραµατικά το 2016, στο 1,5%, µία ποσοστιαία µονάδα λιγότερο από το Παγκόσµιο ΑΕΠ, αποδίδοντας την πτώση αυτή στην µείωση της Παγκόσµιας ζήτησης (Global Demand) και στην στασιµότητα στα πραγµατικά εισοδήµατα (Real Wages). Επιπροσθέτως αναφέρει ότι αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα µέτρα από τις κυβερνήσεις τότε ο προστατευτισµός θα αυξηθεί µε αποτέλεσµα τον εγκλωβισµό σε έναν επίµονο καθοδικό κύκλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα