Παραιτήθηκε ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, λόγω διαφωνίας για την πολιτική δασμών

Ο Gary Cohn παραιτήθηκε από τη θέση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του προέδρου Donald Trump, αφήνοντας τη θέση του στη διοίκηση, καθώς αυτή προετοιμάζεται να επιβάλει αυστηρούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, δηλαδή ένα μέτρο στο οποίο έχει αντιταχθεί ο Cohn.

Ο Cohn δεν ανέφερε τη διαφωνία αυτή σε δήλωση που διανεμήθηκε από το Λευκό Οίκο, λέγοντας μόνο ότι "ήταν τιμή να υπηρετήσω τη χώρα μου και να θεσπίσω οικονομικές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και προς όφελος του αμερικανικού

λαού, κι αναφέρομαι ειδικότερα στο πέρασμα της ιστορικής φορολογικής μεταρρύθμισης".

Αλλά ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος αποχώρησε από τη θέση του, λίγες μόνο ώρες μετά από μια σύγκρουση με τον πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με δύο άτομα εξοικειωμένα με το επεισόδιο. Ο Trump ζήτησε τη διαβεβαίωση ότι ο Cohn θα έπαιρνε δημόσια θέση υπέρ της επιβολής των δασμών. Ο Cohn δεν απάντησε, είπαν οι δυο πηγές.

Το δολάριο υποχώρησε, οι μετοχές κατρακύλισαν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα πήραν την ανιούσα, μόλις έγιναν γνωστά τα νέα της παραίτησης. Το δολάριο πέφτει κατά 0,5% έναντι του γιεν - συχνά ένα καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής - στις 105,63 στις 9:01 π.μ. στο trading στο Τόκιο. Τα συμβόλαια S & P 500 Index υποχώρησαν 1,1% και οι μετοχές υποχώρησαν από το Τόκιο ως το Σίδνεϊ. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν περισσότερο από 4 μονάδες βάσης, στο 2,84%.

Η ανακοίνωση του προέδρου της Πέμπτης ότι θα προωθήσει δασμούς 25% για τις εισαγωγές χάλυβα και 10% για τις αγορές αργιλίου αλουμινίου, θεωρήθηκαν ως δημόσια επίπληξη στον Cohn, τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην προοπτική των δασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα