Παπουτσάνης: Συρρίκνωση ζημιών και αύξηση τζίρου το 2016

Σημαντική συρρίκνωση των ζημιών και αύξηση του τζίρου κατέγραψε το 2016 η Παπουτσάνης, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές μειώθηκαν στις 50.000 ευρώ έναντι ζημιών 415.000 ευρώ το 2015, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε 119.700 ευρώ, έναντι κερδοφορίας 54.600 ευρώ έναν χρόνο πριν.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποτελέσματα της χρήσης 2016 επιβαρύνθηκαν με μη επαναλαμβανόμενο ποσό 350.000 ευρώ

περίπου, εκ του οποίου 150.000 ευρώ αφορά πρόβλεψη για μη είσπραξη μέρος του υπολοίπου από την «Μαρινόπουλος Α.Ε.» και με ποσό 200.000 ευρώ περίπου στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του φορολογικού ελέγχου της χρήσης 2008.

Την ίδια στιγμή, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 15,5% στα 18 εκατ. ευρώ έναντι 15,6 εκατ. ευρώ το 2015, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία εμφάνισε αύξηση των εξαγωγών, καθώς το 2016 αντιπροσώπευσαν το 35,9% του συνολικού τζίρου (6,5 εκατ. ευρώ) έναντι ποσοστού 35,4% (5,5 εκατ. ευρώ) κατά την προηγούμενη χρήση.

Από το σύνολο του κύκλου εργασιών, το 27,2% περίπου αφορά πωλήσεις επωνύμων προϊόντων Παπουτσάνης. Η κατηγορία αυτή παρουσίασε αύξηση κατά 27,6% σε σχέση με το 2015 λόγω της αύξησης διανομής και επαναλανσαρίσματος κάποιων επώνυμων προϊόντων της εταιρείας.

Το 38,4% του κύκλου εργασιών αφορά πωλήσεις προς τη ξενοδοχειακή αγορά και αναπτύχθηκε κατά 48,6% σε σχέση με το 2015. Η ανάπτυξη αυτή προήλθε τόσο από την εγχώρια αγορά, λόγω καλής τουριστικής περιόδου, αλλά και από τη διεθνή αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία, κυρίως μέσω της συνεργασίας της με εταιρεία που κατέχει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά.

Το υπόλοιπο 34,4% αφορά παραγωγές τρίτων και βιομηχανικές πωλήσεις. Η συγκεκριμένη κατηγορία παρουσίασε μείωση κατά 12,8% σε σχέση με το έτος 2015, προερχόμενη κυρίως από την εγχώρια αγορά. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η διακοπή τροφοδοσίας αλυσίδας λιανικής με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, λόγω χρηματοοικονομικών προβλημάτων της τελευταίας.

Το μικτό κέρδος κατά τη χρήση 2016 ανήλθε σε 5 εκατ. ευρώ έναντι 4 εκατ. ευρώ τη χρήση 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23,4%. Η βελτίωση οφείλεται στην σημαντική αύξηση παραγωγικότητας, και στην συνεχιζόμενη προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού του παραγωγικού κόστους.

Στόχος της διοίκησης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, παραμένει η ενίσχυση του κύκλου εργασιών της, με παράλληλη διατήρηση ή και μείωση του παραγωγικού κόστους και των λειτουργικών εξόδων, προκειμένου να βελτιώσει την κερδοφορία της. Στον τομέα των επωνύμων προϊόντων (Olivia, Καραβάκι, Natura, Aromatics κλπ) η Παπουτσάνης σχεδιάζει την ενδυνάμωση των brands μέσω επαναλανσαρίσματος προϊόντων, εισαγωγής νέων κωδικών και τοποθέτησής τους σε νέα σημεία πώλησης. Στον τομέα των ξενοδοχειακών αναμένεται αύξηση των εξαγωγών, λόγω διεύρυνσης υφιστάμενων συνεργασιών, ενώ στην εγχώρια αγορά τα πρώτα μηνύματα για την φετινή τουριστική χρονιά είναι θετικά. Τέλος στον τομέα των παραγωγών για τρίτους παραμένει ο στόχος διεύρυνσης των υφιστάμενων και επίτευξης νέων συνεργασιών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει η αγορά διαφόρων τύπων ειδικής σαπωνόμαζας στο εξωτερικό, κατηγορία στην οποία η εταιρεία ενισχύει συνεχώς τα μερίδια της.

Keywords
Τυχαία Θέματα