Πάνος Λασκαρίδης: «Θέλει πολλή δουλειά, υπομονή και πείσμα για να είσαι ο πρώτος στον κόσμο»

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Οι πρωταγωνιστές και οι φίλοι της ελληνικής ναυτιλίας συγκεντρώθηκαν στο Ιδρυμα Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των Βραβείων «Ευκράντη», που διοργανώθηκαν για 10η συνεχή χρονιά από τα «Ναυτικά Χρονικά». Ηταν η αιτία να συναντηθούν εκπρόσωποι της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας στον Πειραιά, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ποσειδωνίων.

Το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς

από ναυτιλιακή προσωπικότητα ή φορέα απονεμήθηκε στην οικογένεια Λύρα, απόγονο του Ιωάννου Μάρκου Λύρα (1878-1926) για τη μακροχρόνια κοινωνική της δράση. Η οικογένεια Λύρα κατάγεται από τις Οινούσσες.

Οι ναυτιλιακές δραστηριότητές της ξεκινούν με τον Μάρκο Ιωάννου Λύρα (1850-1940), που είχε το προσωνύμιο «Μπαρκέρης», ως κάτοχος του μεγαλύτερου τότε ιστιοφόρου των Οινουσσών. Οι ναυτιλιακές δραστηριότητες της οικογένειας συνεχίστηκαν από τον Ιωάννη Μάρκου Λύρα (1880-1926) και μετέπειτα από τους γιους του Μάρκο (1906-1981) και Κώστα (1910-2003). Τη δεκαετία του 1980 τα ηνία των επιχειρήσεων ανέλαβε η τέταρτη γενιά: ο Γιάννης Μάρκου Λύρας (1949), ο Γιάννης Κώστα Λύρας (1951) και ο Δημήτρης Κώστα Λύρας (1958). Η οικογένεια Λύρα χαρακτηρίζεται από υψηλή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

Η στήριξή της είναι σημαντική προς το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η Αργώ», βοηθώντας στην ανέγερση οικοτροφείου και μονάδας ημερήσιας φροντίδας. Στη μνήμη του Μάρκου Ι. Λύρα, το The Lyras Family Charitable Trust πρόσφερε σημαντική οικονομική αρωγή για τη δημιουργία του «Marcos Lyras Pediatric and Surgical Unit» στο King’s College Hospital (Νότιο Λονδίνο), ενώ σημαντική είναι και η προσφορά της οικογένειας στο έργο του Osteopathic Centre for Children.

Επιπλέον, μεγάλη υπήρξε και η δωρεά της οικογένειας Λύρα προς το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Επίσης, ο Γιάννης Κ. Λύρας όσο και ο Γιάννης Μ. Λύρας, όπως και οι γονείς τους, βρίσκονται κοντά στις ανάγκες της ελληνορθόδοξης εκκλησίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λονδίνο. Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά τους προς την ελληνική εκπαίδευση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δωρεά για το 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς από τον Γεώργιο Ν. Λύρα.

Επιπλέον, σημαντική είναι η παρουσία και η γενναιόδωρη προσφορά των συζύγων της οικογένειας Λύρα, όπως στην περίπτωση της Ευγενίας Λύρα, συζύγου του Ι. Μ. Λύρα, η οποία είναι μέλος της ΜΚΟ «Γιατροί Καρδιάς», αναγνωρισμένης για το εύρος των αγαθοεργών δράσεών της σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Η οικογένεια επίσης υποστηρίζει το Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα «Οι Αγιοι Ανάργυροι»-«Ορθόδοξο Χωριό», το οποίο ιδρύθηκε από τον Μάρκο Νικολάου Λύρα.

Η προσφορά του στη ναυτιλία

Το βραβείο συνολικής προσφοράς στη ναυτιλία απονεμήθηκε στον Πάνο Λασκαρίδη, CEO της Laskaridis Shipping Co. Ltd και της Lavinia Corp. για τη μακροχρόνια και πολυσχιδή προσφορά του τόσο στη ναυτιλία όσο και στην κοινωνία.

Κατά την παραλαβή του βραβείου ο Ελληνας πλοιοκτήτης έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία: «Μια σπουδαία συνεισφορά της ναυτιλίας στην Ελλάδα είναι μια άυλη συνεισφορά. Να καταφέρουμε να δείξουμε σε όλους του συμπατριώτες μας ότι δεν υπάρχει τίποτα το εξωπραγματικό, τίποτα το υπερφυσικό στο να είσαι ο πρώτος στον κόσμο στη δουλειά που κάνεις.

Και το μόνο που χρειάζεται είναι πάρα, πάρα πολλή δουλειά, επιμονή και υπομονή, πείσμα, εξωστρέφεια, πράγμα το οποίο στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι σπάνιο να ξέρουμε να εκτιμούμε ενώ ειρωνευόμαστε τους εαυτούς μας. Και κυρίως να εκτιθέμεθα στον διεθνή ανταγωνισμό και να μην κρυβόμαστε εδώ στην πατρίδα μας πίσω από πρωθυπουργούς και υπουργούς και δημάρχους και γραμματείς κα φαρισαίους και να γίνεται πολλή φασαρία και να μην παράγουμε τίποτα».

Ο Πάνος Λασκαρίδης, όπως σημείωσαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, «αποτελεί ηγετική προσωπικότητα στον χώρο της ναυτιλίας, με πολυσχιδείς και επιτυχημένες επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης».

Η ενασχόλησή του με το ναυτιλιακό επιχειρείν πάει πίσω αρκετές δεκαετίες και συνδέεται με τις εταιρείες Laskaridis Shipping Co. Ltd και Lavinia Corporation. Υπήρξε πάντοτε ενεργός σε ναυτιλιακές ενώσεις και θεσμικούς οργανισμούς, τόσο εντός όσο και εκτός εθνικών συνόρων.

Εχει διατελέσει μέλος για σειρά ετών, μεταξύ άλλων, του προεδρείου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Αυτασφαλιστικού Οργανισμού The United Kingdom, Freight Demurrage and Defence Association (U.K.), του διοικητικού συμβουλίου του Αυτασφαλιστικού Οργανισμού The Hellenic War Risks Maritime Association (The Hellenic Club), της Ελληνικής Επιτροπής των Bureau Veritas, Lloyd’s Register of Ships, NKK (Τόκιο) και DNV, της Ελληνικής Επιτροπής του Γερμανικού Νηογνώμονα, καθώς και αντιπρόεδρος του Ομίλου Ναυπηγείων Astican (Ισπανία).

Ως επιστέγασμα της αναγνώρισης της προσφοράς του στον χώρο της διεθνούς ναυτιλίας, εξελέγη από την Ενωση των Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA) στη θέση του προέδρου της, μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση στο πρόσωπο του ιδίου, που αποδεικνύει την ευρεία αποδοχή, εκτίμηση και εμπιστοσύνη που χαίρει στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή οικογένεια και βιομηχανία.

Ο Πάνος Λασκαρίδης έχει αναπτύξει σημαντική φιλανθρωπική δραστηριότητα, με γνώμονα την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενός φορέα που έχει στόχο να προάγει τις ελληνικές τέχνες και τα γράμματα, καθώς και τη ναυτική παράδοση και ιστορία της Ελλάδας. Υπό την προεδρία του, το ίδρυμα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες όπως η πλήρης αναπαλαίωση των πετρόκτιστων φάρων του Ακρωτηρίου Ταινάρου, του Ακρωτηρίου Μαλέα και της Ντάνας Πόρου.

Ουσιαστική είναι και η υποστήριξη που έχει προσφέρει ο Πάνος Λασκαρίδης από τη θέση του αιρετού αντιπροέδρου για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, του φορέα που διατηρεί και προβάλλει την ελληνική ναυτική ιστορία και παράδοση.

Το βραβείο Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας απονεμήθηκε στην Polembros Shipping, για την οργανωμένη, σταθερή, διαυγή και ουσιαστική επικοινωνιακή πολιτική μέσω της συνεργασίας με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η ιστορία της Polembros Shipping, με έδρα την Αθήνα, αρχίζει το 1974 στο Λονδίνο. Ωστόσο, η οικογένεια Πολέμη, με καταγωγή από τον ιστορικό ναυτότοπο της Ανδρου, έχει μακρά παρουσία στη ναυτιλία από τον 19ο αιώνα, με την 4η γενιά να συμμετέχει σήμερα στη διοίκηση. Συνήθως διαχειρίζεται στόλο 20-40 πλοίων, ενώ έχουν περάσει πάνω από 150 πλοία υπό τη διαχείρισή της.

Πλέον η εταιρεία διαθέτει υπό διαχείριση συνολικά 22 δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι νεότευκτα, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει αναδειχθεί σε ισχυρό υποστηρικτή της ελληνικής σημαίας, έχοντας υψώσει τη γαλανόλευκη σε 12 πλοία.

Το βραβείο για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στο Hellenic Mediterranean Panel της INTERTANKO, για την προάσπιση και προβολή των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας στα διεθνή fora.

Το βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από προσωπικότητα ή φορέα απονεμήθηκε στο Hellenic Mutual War Risks Association για την πολυσχιδή προσφορά του στη ναυτική εκπαίδευση.

Το βραβείο Καλύτερου Manager απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Π. Λιαδή, πρόεδρο και γενικό διευθυντή της Carras (Hellas) S.A. για τις ιδιαίτερες ικανότητές του στη λειτουργική διαχείριση της ναυτιλιακής επιχείρησης.

Το βραβείο Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στην SRH Ηλεκτρονικά Ναυτιλίας Α.Ε., για την ποικιλότροπη προσφορά της στον χώρο του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν.

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στο ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στη μνήμη του Κώστα Γουζέλη και στον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών.

Keywords
Τυχαία Θέματα