Πάνω από 6.000 οι εγκλωβισμένοι στα νησιά – Νέα ένταση στην Ειδομένη


Περίπου 6000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα, συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές. Ήδη στον Πειραιά βρίσκονται σήμερα περίπου 1.300 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση του κεντρικού λιμεναρχείου και φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, καθώς πολλοί από τους μετανάστες που βρέθηκαν στο λιμάνι τις προηγούμενες ημέρες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια. Την ίδια ώρα

στην Ειδομένη, 7.000 άτομα περιμένουν να περάσουν τα σύνορα, ενώ ακινητοποιημένα μετά τα χθεσινά επεισόδια παραμένουν και τέσσερα τρένα του ΟΣΕ.

Το μεσημέρι της Τρίτης μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν κοντά στα συρματοπλέγματα, χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί η διέλευση. Το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ έκλεισε μετά τα χθεσινά επεισόδια, ενώ προηγουμένως είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.

Τους 4.000 αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί. Μετά και την αναχώρηση χθες το βράδυ με το πλοίο της γραμμής 496 ατόμων, απέμειναν 3297 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 600 άτομα που περιμένουν να πιστοποιηθούν σήμερα. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των προσφύγων που μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκεται σε καταυλισμούς στο hot spot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και μπορεί να αναχωρήσει για τον Πειραιά, εφόσον τους επιτραπεί, φτάνει τους 3.900. Χθες με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη 496 άτομα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο έφτασε τους 126.

Στη Χίο μέχρι σήμερα το πρωί ταυτοποιήθηκαν 882 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί έτοιμα να αναχωρήσουν βρίσκονται 1281 άτομα που διαμένουν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 71 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι τα ναυλωμένα από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοία, το «Ελευθέριες Βενιζέλος» και το «Τέρα Τζετ», παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου αντίστοιχα, ενώ το «Πάτμος» αναχώρησε από τη Σάμο για Πειραιά άδειο και χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί για οιονδήποτε λόγο. Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένει διαχειρίσιμη, ενώ λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων που πνέουν στην περιοχή δεν αναμένεται σήμερα οι ροές των προσφύγων να είναι μεγάλες.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 πρόσφυγες περιμένουν -ορισμένοι εδώ και πάνω από δέκα ημέρες- να περάσουν τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη και να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη. Παντού κυριαρχεί η ίδια ερώτηση, "πότε θα ανοίξουν τα σύνορα;", ενώ οι σκηνές στα χωράφια δεξιά κι αριστερά των γραμμών πληθαίνουν, με μια ολόκληρη πολιτεία να έχει στηθεί πλάι στο χωριό των μόλις 100 κατοίκων.

Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται άλλωστε και τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων. Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα. Άλλα έξι τρένα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

Εν τω μεταξύ οι Σκοπιανοί ενισχύουν την αστυνομική παρουσία στο σημείο, ενώ σήμερα το πρωί εγκαταστάθηκαν πίσω από τον φράχτη και «αύρες», προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην αποτροπή προσφύγων να περάσουν τα σύνορα.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρίσκονται πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες. Ιατρική υποστήριξη παρέχουν επίσης οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" που διαθέτουν και μεταφραστές, αλλά και το "Χαμόγελο του Παιδιού" που έχει διαθέσει εκτός από ιατρικό προσωπικό και αυτοκινούμενη ιατρική μονάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και πολλοί εθελοντές φοιτητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά μέλη του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να μοιράσουν τρόφιμα τρόφιμα και νερό στους μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται ήδη στους επιβατικούς σταθμούς αλλά και αυτούς που αναμένεται να φθάσουν το μεσημέρι με δύο πλοία και ανέρχονται περίπου σε 1046 άτομα.

Μέλη της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων ανέφεραν ότι όσοι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν με τρόφιμα ή νερό να τα παραδίδουν στους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων στην πύλη Ε-1, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να τα διανέμουν οι ίδιοι και ασυντόνιστα. Σημείωναν δε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για πάνες, κουτιά γάλακτος, φρούτα, μπουκάλια με νερό και μπισκότα. Η συλλογή ειδών από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Πειραιά γίνεται στα εξής σημεία:

-1ο σημείο Αλληλεγγύη Πειραιά, Ευριπίδου 49, Πειραιάς, ΤΚ 18532, τηλ. 210 4123952, 10:00-21:00 κάθε μέρα πλην Κυριακής
-2ο σημείο: Μεγάλες ποσότητες (παλέτες) παραλαμβάνονται στη μεγάλη αποθήκη της Αλληλεγγύης, Τομπάζη 13-15, Πειραιάς, ΤΚ 18536, δίπλα στον 'Αγιο Νικόλαο στο λιμάνι, από τις 10:00 μέχρι τις 15:00.

Σε πόλεις όλης της χώρας εδώ και δέκα ημέρες πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε κάθε δυνατή δομή που μπορεί να τους υποδεχθεί: Στάδια, κλειστά γυμναστήρια και πρώην στρατόπεδα «επιστρατεύτηκαν» άρον άρον και χωρίς κανέναν σχεδιασμό ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Στην Αττική η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ακόμα ένα κέντρο προσφύγων στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στα Άνω Λιόσια, εν μέσω σφοδρών αντιρρήσεων από την τοπική κοινωνία, καθώς δίπλα βρίσκεται το δημοτικό στάδιο της περιοχής, όπου καθημερινά αθλούνται δεκάδες παιδιά. Αναλόγως και στο Ελληνικό, στο γήπεδο του Μπέιζμπολ που μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί, στήνονται σκηνές με σκοπό να διοχετευθούν προς τα εκεί επιπλέον 1.000 άνθρωποι.

Σε ευρεία σύσκεψη άλλωστε οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι της χώρας, μέσω της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, δεσμεύτηκαν χθες ότι την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για το θέμα αυτό και θα προτείνουν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τους διαθέσιμους χώρους. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έθεσαν έντονα το οικονομικό ζήτημα -ποιος θα πληρώνει δηλαδή τη φιλοξενία και τη σίτιση των προσφύγων- και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τούς διαβεβαίωσε ότι αυτό έχει προβλεφθεί στον σχεδιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα