Παγουλάτος: Η εσωτερική υποτίμηση χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις τροφοδοτεί τον λαϊκισμό

Του Αργύρη Παπαστάθη

Η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, η οποία οδήγησε σε μείωση μισθών που έφτασε ακόμη και στο 25%, απεφέρε μεν σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά είχε σημαντικές πολιτικές παρενέργειες όπως η άνοδος του λαϊκισμού, δήλωσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας Γιώργος Παγουλάτος μιλώντας σε συνέδριο στο Ταλίν της Εσθονίας.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα της Ελλάδας,

ο κ. Παγουλάτος τόνισε ότι απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης όπως η συνέχιση της Τραπεζικής Ένωσης και, πιο συγκεκριμένα, βήματα όπως η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων για τη στήριξη της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Παγουλάτος θύμισε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να εκτελέσει την προσαρμογή σε περίοδο ύφεσης διότι δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις το προηγούμενο διάστημα, όταν είχε την υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

«Η προσαρμογή δεν είναι μόνο η περικοπή των μισθών, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η αξιοποίηση των χαμηλών επιτοκίων για παραγωγικές επενδύσεις» τόνισε. Ο καθηγητής Οικονομικών εξήγησε ότι η δυνατότητα των χωρών που έχουν περάσει από τη φάση της εσωτερικής υποτίμησης να υποστηρίξουν τη μελλοντική τους ανάπτυξη έχει υπονομευθεί σε σημαντικό βαθμό από την αποεπένδυση στα χρόνια της ύφεσης.

Το συνέδριο με θέμα την οικονομική ενοποίηση και την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εσθονικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα