Παγκόσμια ανησυχία: Σεισμός ή νέα πυρηνική δοκιμή η ισχυρή δόνηση στη Β. Κορέα;

Παγκόσμια ανησυχία για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα προκαλεί η καταγραφή σεισμικών δονήσεων στη χώρα από τα σεισμολογικά ινστιτούτα ΗΠΑ και Κίνας.

Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι το επίκεντρο των σεισμικών αυτών δονήσεων βρίσκεται κοντά σε χώρο στον οποίο το καθεστώς της Πιονγιάνγκ έχει στα παρελθόν πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές.

Όπως σημειώνει το Bloomberg,

ο στρατός της Νοτίου Κορέας η ισχυρή δόνηση φαίνεται να σχετίζεται με πυρηνική δοκιμή.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές θα πρόκειται για την 6η πυρηνική δοκιμή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν το τελευταίο διάστημα. Ήδη τα τελευταία 24ωρα είχαν εκφραστεί φόβοι ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση του κράτους στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, ανακοίνωσε πως ζήτησε από αξιωατούχους του να συνεργαστούν με ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Κίνα και Ρωσία. «Αν η Βόρεια Κορέα όντως έκανε νέα πυρηνική δοκιμή, θα είναι απολύτως απαράδεκτο και θα πρέπει να διαμαρτυρηθούμεν εντόνως», είπε στους δημοσιογράφους στο Τόκιο, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο η δόνηση είχε μεγέθους 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, μικρό εστιακό βάθος (10χλμ.) και θύμιζε έκρηξη. Παρόμοια ήταν η εκτίμηση και του κινεζικού ινστιτούτου το οποίο, μάλιστα, κατέγραψε και μια δεύτερη - σχεδόν ταυτόχρονη - δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ την οποία θα μπορούσε να αποδώσει σε κάποια «κατάρρευση».

Ο σεισμός αυτός, αν αποτελεί πυρηνική δοκιμή, έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας ότι η χώρα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται ότι η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.

Προς επίρρωση, μάλιστα, των ισχυρισμών αυτών το KCNA έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν να επιθεωρεί το νέο αυτό όπλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα