Ως την Δευτέρα οι ανακοινώσεις για παράταση του ΦΠΑ στα νησιά

του Κωστή Πλάντζου

«Κλείδωσε» η απόφαση για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν την Παρασκευή κυβερνητικοί κύκλοι, ως την Δευτέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% από 1.1.2019. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η απόφαση για την παράταση θα συνδέεται με τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης,

αλλά δεν διευκρίνιζαν για πόσους μήνες θα ισχύσει (πχ για 3 ή για 6 μήνες ακόμα).

Καθώς η Βουλή έχει κλείσει για τις γιορτές, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι επίκειται να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, προκειμένου η αναστολή της αύξησης να ισχύσει άμεσα, από 1ης Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την σχετική προαναγγελία είχε κάνει ο Πρωθυπουργός τον Ιούνιο, αλλά και μόλις την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή ο κύριος Δήμητρης Βίτσας. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μάλιστα είχε δηλώσει πως γίνεται διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό. Ωστόσο κύκλοι του υπουργού Οικονομικών (καθώς και από πληροφορίες από τις Βρυξέλλες) δήλωναν άγνοια για τα περί διαπραγμάτευσης και επικείμενης έκδοσης ΠΝΠ.

Στο παρασκήνιο πάντως, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά «διακριτικά», για να μην προκληθούν αντιδράσεις από το Βερολίνο.

Επισήμως πάντως, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει οδηγίες προς τους επιχειρηματίες των 5 νησιών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) που πρέπει να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές, ώστε να τιμολογούν από 1ης Ιανουαρίου με τον σωστό συντελεστή ΦΠΑ (17% σήμερα).

Keywords
Τυχαία Θέματα