"Όπου φύγει, φύγει" τα hedge funds από το χαλκό

O χαλκός βρίσκεται "κολλημένος".

Αν και άλλα μέταλλα έχουν ανακάμψει μέσα στο 2016, ο χαλκός τα έχει βρει δύσκολα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα απέσβεσε τα φετινά του κέρδη. Η ζήτηση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλωτή χαλκού, επιβραδύνεται τη στιγμή που η Goldman Sachs προδιαθέτει προς "καταιγίδα προσφοράς" η οποία θα πλήξει την αγορά και θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις.

Τα αποθέματα του χαλκού ολοένα και "φουσκώνουν", υποδεικνύοντας περαιτέρω μείωση της ζήτησης. Τα συγκεκριμένα αποθέματα που "ακολουθεί"

το London Metal Exchange έχουν φτάσει σε υψηλό 10 μηνών αφού μάλλον μετακινούνται από την Κίνα σε... αποθήκες που ακολουθεί ο συγκεκριμένος δείκτης. Η συσσώρευση αυτή υπογραμμίζει το γιατί οι επενδυτές πιστεύουν πως οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Τα hedge funds και άλλοι μεγάλοι επενδυτές σορτάρουν τα στοιχήματά τους προς μείωση των τιμών, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της FTC.

Ο Dane Davis, αναλυτής της Barclays ανέφερε πως ο χαλκός θα πέσει υπό τα 2 δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου. Η αγορά πρόκειται να αντιμετωπίσει μία "δυσκολία" το δεύτερο εξάμηνο μετά από το ξεθώριασμα των οικονομικών κινήτρων στην Κίνα.

Υπάρχουν, πάντως, ήδη σημάδια μείωσης της ζήτησης. Οι εισαγωγές του χαλκού στην Κίνα μειώθηκαν τον Ιούλιο στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 17 μήνες, ενώ οι εξαγωγές επέδειξαν πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την Commerzbank η οποία βασίστηκε σε στοιχεία του LME.

Mε τη μείωση της ζήτησης, η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί. Η παραγωγή από τις εταιρείες που παρακολουθεί η Goldman Sachs, οι οποίες αποτελούν το 60% της παγκόσμιας εξορυκτικής προσφοράς, αυξήθηκε κατά 5% το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τον αναλυτή Jeff Currie. Η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα τρίμηνα, σηματοδοτώντας πως η αγορά του χαλκού εισέρχεται στο "μάτι του κυκλώνα", σύμφωνα με τους αναλυτές.

Δεν πιστεύουν, όμως, όλοι πως θα αυξηθεί η προσφορά. Η Citigroup ανέφερε πως η αύξηση στην παραγωγή των ορυχείων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου οδηγήθηκε από μία αύξηση της περουβιανής παραγωγής κατά 52%, ενώ η ανάπτυξη από αυτά τα πρότζεκτ μάλλον θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου. Το 1 εκατ. τόνοι που αναμένονται μέχρι το 2020 δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης στους 1,6 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με αναλυτές του γκρουπ, συμπεριλαμβανόμενου και του David Wilson.

Επίσης, αν και η κατανάλωση επιβραδύνεται στην Κίνα, υπάρχουν μέρη που προσφέρονται για οπτιμισμό, αλλού. Οι ΗΠΑ, η 2η παγκόσμια καταναλωτής χαλκού, έχει τους Trump και Ηillary οι οποίοι υποσχέθηκαν προεκλογικά πως θα αυξήσουν την κατασκευή υποδομών εάν εκλεγούν. Παράλληλα, στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Shinzo Abe και η κυβέρνησή του θα ξοδέψουν 6,2 τρισ. γεν (62 δισ. δολάρια) σε υποδομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα