Πιο κοντά στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ο ΟΠΕΚ

Πιο κοντά φαίνεται να είναι ο ΟΠΕΚ στην επίτευξη συμφωνίας για την πολιτική που θα ακολουθήσει σχετικά με την παραγωγή μαύρου χρυσού σε ένα περιβάλλον ωστόσο που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και «ανταρσίες» από κάποια κράτη – μέλη. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, όπως όλα δείχνουν, η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις του Ιράν, το οποίο εμφανίζεται έτοιμο να συνεργαστεί μετά και τις προειδοποιήσεις από πλευράς μεγάλων καταναλωτών

πετρελαίου ότι υπάρχει κίνδυνος για σημαντικές ελλείψεις στην αγορά.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι υπουργοί ενέργειας στρώνουν το έδαφος για την εξαμηνιαία συνάντηση του Οργανισμού στη Βιέννη, όπου αναμένεται να ληφθεί απόφαση για χαλάρωση των κανόνων μείωσης της παραγωγής πετρελαίου που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Ο ντε φάκτο αρχηγός του ΟΠΕΚ που δεν είναι άλλος από τη Σαουδική Αραβία και η Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ καλούν τους μεγάλες προμηθευτές πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή μετά από 18 μήνες αυστηρών ελέγχων. Ωστόσο νωρίτερα το Ιράν και άλλοι εξαγωγείς εξάφρασαν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια συμφωνία, με την Τεχεράνη μάλιστα να απειλεί να ασκήσει βέτο στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας.

Το πρωί, η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών, κάτι που αποδίδεται σε διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, όπως επισήμανε ανώνυμη πηγή από τον ΟΠΕΚ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου Bijan Zanganeh είπε ότι όντως διεμείφθη μια κατ' ιδίαν συζήτηση με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και ότι η μεταξλυ τους συνομιλία ήταν επιτυχής επιτυχής. Πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη θα είναι ικανοποιημένη με την τιμή του αργού πετρελαίου γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Όταν ρωτήθηκε αν ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία σήμερα, ο Zanganeh απάντησε χαρακτηριστικά: «Κάτι μαγειρεύουμε»

«Προφανώς, το Ιράν νοιώθει ότι ετοιμάζουν μια συμφωνία που θα διευκολύνει την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ απέναντί τους», αναφέρει στο CNBC ο Jason Bordoff, κάποτε ανώτατος σύμβουλος επί θεμάτων ενέργειας του προέδρου Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, ανέφερε πως είναι πιθανό ο πλανήτης να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλη έλλειψη πετρελαίου στο β' εξάμηνο του 2018. Συνεπεία τούτου, ο ΟΠΕΚ πρέπει να αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγές της βιομηχανίας ενέργειας με γνώση των συζητήσεων στο πετρελαϊκό καρτέλ αναφέρουν ότι η αύξηση είναι πιθανό να φτάσει περίπου στα 2/3 του στόχου που έχει θέσει η Σ. Αραβία κι αυτό γιατί κάποια μέλη του ΟΠΕΚ δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν επαρκώς την παραγωγή αργού.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις της παραγωγής είναι πιο πιθανό να πέσουν στο εύρος των 600.000 με 800.000 βαρελιών ημερησίως, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από τον στόχο της Ρωσίας για 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Σημειώνεται ότι η Ρωσία, μπορεί να μην είναι μέλος του ΟΠΕΚ ωστόσο το τελευταίο 18μηνο έχει ευθυγραμμιστεί με την πολιτική που ακολουθεί ο Οργανισμός.

Στο μεταξύ, πριν τη σημερινή συνεδρίαση, Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ προειδοποιούσαν για το αυξανόμενο κόστος του αργού, καθώς και για σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία εάν εκδηλωθεί σημαντικό έλλειμμα στην προμήθεια πετρελαίου.

Το πρωί, το μπρεντ ήταν γύρω στα 74 δολάρια/βαρέλι, έναντι των 27 δολ/βαρέλι που ήταν το 2016.

Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε ήδη δημόσια παρέμβαση μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, αναφέροντας ότι για την άνοδο του αργού σε υψηλά πολλών ετών, ευθύνεται ο ΟΠΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα