Ομόλογα: Ήπια άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων

Ελαφρά άνοδο σημειώνουν σήμερα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, κατά την πρώτη συνεδρίαση του β΄εξαμήνου του έτους.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο κατά 0,32% στο 2,86%.

Η απόδοση του 2ετούς σημειώνει άνοδο 1,6 μ.β. στο 2,54%.

Η συναλλακτικότητα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να τηρούν «αμυντική στάση» εν όψει της αργίας της 4ης Ιουλίου, ενώ παραμένουν επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο εμπόριο.

Οι κινήσεις στα ομόλογα παραμένουν

υποτονικές, με τους όγκους συναλλαγών αυτής της εβδομάδας να αναμένεται να είναι «χλιαροί» εν όψει της αργίας της 4ης Ιουλίου

Ανοδικά κινούνται σήμερα (2/7/2018) οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς τα καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση βελτίωσαν κάπως την όρεξη για ανάληψη ρίσκου, αν και οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για μια παγκόσμια εμπορική σύγκρουση.

Οι κινήσεις στα ομόλογα παραμένουν, ωστόσο, υποτονικές, με τους όγκους συναλλαγών αυτής της εβδομάδας να αναμένεται να είναι «χλιαροί» εν όψει της αργίας της 4ης Ιουλίου.

Ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ μεγεθύνθηκε τον Ιούνιο 2018, με τον δείκτη του ISM (Institute for Supply Management) να ανέρχεται στις 60,2 μονάδες, από 58,7 τον Μάιο 2018.

Τα στοιχεία απομάκρυναν κάπως τους επενδυτές από την ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων, ωθώντας υψηλότερα τα κόστη δανεισμού.

Παράλληλα, θετικά ήταν τα στοιχεία και τις κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ, που εμφανίστηκαν αυξημένες τον Μάιο του 2018, εν μέσω αύξησης των επενδύσεων σε δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Σε ετήσια βάση, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενώ στους πέντε πρώτους μήνες του έτους σημείωσαν αύξηση 4,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Την ίδια ώρα, η εμπορική διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν ότι η απειλή του προέδρου Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα κοστίσει έως 300 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.

Όπως τονίζεται, είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά λεπτομερώς στην απειλή Trump για επιβολή δασμών στις εισαγωγές οχημάτων, με γραπτό υπόμνημα προς το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Μάλιστα, σημερινές δηλώσεις του Wilbur Ross ενέτειναν τις ανησυχίες, καθώς ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι ο Trump δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη, παρά τις πιέσεις στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα