Όλες οι αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης που λήφθηκαν στο Eurogroup

Λιγότερο από μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση που σχεδόν διάλυσε την ευρωζώνη, η αναμενόμενη προσπάθεια για την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος άρχισε τελικά να διαμορφώνεται στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του μπλοκ.

Η συνεδρίαση έληξε λίγο πριν τις 8 π.μ. την Τρίτη, μετά από σχεδόν 16 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας το δρόμο για την πρόοδο σε τομείς από τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα απέχει πολύ από το σαρωτικό όραμα μιας ολοκληρωμένης και δυναμικής Ευρώπης που έθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν πέρυσι.

Μεταξύ των βασικών βημάτων που συμφώνησαν οι υπουργοί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, είναι ένας ισχυρότερος ρόλος του ταμείου διάσωσης της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων προληπτικών εργαλείων για τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης σε έναν λεπτομερέστερο τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων βιωσιμότητας του χρέους και των επακόλουθων αναδιαρθρώσεων για χώρες που χρειάζονται έκτακτα δάνεια.

Η πιο αμφιλεγόμενη συζήτηση αφορούσε τα «ενδεχόμενα δημοσιονομικά μέσα» για τη ζώνη του ευρώ, ένα θέμα το οποίο βρήκε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Γαλλία ενάντια σε πολέμαρχους όπως η Ολλανδία, εν μέσω διαρκών διαφωνιών σχετικά με το κατά πόσον ένα τέτοιο εργαλείο χρειάζεται στην καταπολέμηση κρίσεων της ευρωζώνης .

Τραπεζική Ενοποίηση

Ίσως ο σημαντικότερος τομέας που οι χώρες ελπίζουν να σημειώσουν πρόοδο είναι η λεγόμενη τραπεζική ενοποίηση - οι κοινοί κανόνες και οι θεσμοί που διέπουν τις μεγαλύτερες τράπεζες του μπλοκ. Οι υποστηρικτές είχαν πιέσει για ένα κοινό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων και ένα backstop του ταμείου που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση των προβληματικών τραπεζών. Αυτά τα δύο μέτρα θα προστατεύσουν τα μεμονωμένα κράτη μέλη από την επίπτωση μιας τραπεζικής κατάρρευσης και θα ενισχύσουν συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κατά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, θα πρέπει να λειτουργήσει ως backstop - αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων.

Ταμείο Διάσωσης

Ο μελλοντικός ρόλος του ΕΜΣ υπήρξε ένας από τους λιγότερο αμφιλεγόμενους τομείς συζήτησης. Οι χώρες συμφωνούν ότι το ταμείο θα πρέπει να διαθέτει περισσότερες εξουσίες για τη διάσωση των χωρών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επί του παρόντος επιβλέπει και αξιολογεί τα οικονομικά των χωρών. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τα προληπτικά πιστωτικά όρια που μπορεί να προσφέρει ο ΕΜΣ στα έθνη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προτού χρειαστούν πλήρη προγράμματα διάσωσης.

Προϋπολογισμός

Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις εμβληματικές προτάσεις του Μακρόν, τα σχέδια για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης έχουν ήδη παραμεριστεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους εν μέσω έντονης διαμαρτυρίας από μια ομάδα κρατών, ηγούμενη από την Ολλανδία. Όπως υποστηρίζουν, είναι πιο σημαντικό να δημιουργηθούν δημοσιονομικά αποθέματα σε εθνικό επίπεδο και όχι να βασίζονται τα κράτη στα εργαλεία της ευρωζώνης για την προστασία τους από τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Η συμφωνία των υπουργών δεν αναφέρει το μέγεθος του προϋπολογισμού, ενώ μια τέτοια ενισχυμένη σύγκλισης μοιάζει λιγότερο χρήσιμη από μια υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται από οικονομικές διαταραχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα