Όλα τα βλέμματα στον πρόεδρο της Ιταλίας, καθώς η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης γίνεται χαοτική

Ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στη χώρα, καθώς αξιολογεί το αν θα δώσει στον καθηγητή του δικαίου Giuseppe Conte την ευκαιρία να ηγηθεί μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης ύστερα από έναν τελευταίο δισταγμό για την καταλληλότητα του υποψηφίου για τη θέση.

Ο Mattarella αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του ήδη την Τετάρτη, αφού ο Conte, 53 ετών σήμερα, προτάθηκε για τη θέση του πρωθυπουργού από τον Luigi Di Maio εκ μέρους του αντισυστημικού

Κινήματος των Πέντε Αστέρων και τον Matteo Salvini από την Λέγκα το Βορρά που τάσσεται κατά των προσφύγων. Μια σειρά δημοσιευμάτων στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης εναντίον του υποψηφίου, έθεσε υπό αμφισβήτηση την πρωθυπουργία του Conte πριν καν αυτή ξεκινήσει, προτρέποντας τοα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα να επαναβεβαιώσουν την υποψηφιότητα του Conte την Τρίτη το βράδυ.

Στην Ιταλία, ένας πρωτάρης πρωθυπουργός μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μια πολιτική σκηνή- κουκλοθέατρο

Με τις αγορές που έχουν ήδη συγκλονιστεί από τη ριζοσπαστική πλατφόρμα πολιτικής που παρουσίασαν τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα, οι επενδυτές - και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - προσβλέπουν στον Mattarella, 76 ετών σήμερα, πρώην δικαστή του συνταγματικού δικαστηρίου, να ασκήσοει μια κατευναστική επιρροή στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση.

Καθώς οι αποδόσεις των ιταλικών αξιογράφων έπεσαν, οι Nick Kounis και Aline Schuiling της ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ ανέφεραν ότι ελπίζουν «ότι ο πρόεδρος Sergio Mattarella θα αναλάβει έναν πιο ισχυρό και ενεργό ρόλο στη συγκράτηση των πολιτικών της υπό διαμόρφωση λαϊκιστικής κυβέρνησης συνασπισμού».

Ο Mattarella, ο οποίος διορίζει τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τους υπουργούς της κυβέρνησης, θα λάβει την απόφασή του εν μέσω ανησυχίας για την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας του Conte και την ικανότητά του να περιορίσει την προσωπική και πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ Di Maio και Salvini. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο δεσμεύεται για μια έκρηξη δαπανών και απαιτεί την αναθεώρηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα