Οικογένεια Στέγγου: Το Πόρτο Καρράς και η επόμενή του ευκαιρία

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Το όνομα του Κωνσταντίνου Στέγγου πάντοτε δημιουργεί συζήτηση. Σαφώς υπήρξε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των προηγουμένων καιρών, ένας πρωταγωνιστής που άφησε το στίγμα του σε μια Ελλάδα που έφευγε. Η προσπάθεια του στις ΗΠΑ που δεν στέφθηκε με επιτυχία παρά την αρχική θριαμβευτική της πορεία, η υπόθεση Πάχτα που κόστισε σε πρεστίζ καθώς και η κρίση στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα, άφησαν πικρή γεύση στον επιχειρηματία. Έναν άνθρωπο που

είχε το άγγιγμα του Μίδα σε όλα τα προηγούμενα χρόνια και που με την επένδυση του στο περίφημο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς έφθασε τον κολοφώνα της δόξας του.

Αυτοδημιούργητος ο ίδιος, έχει κάνει την αυτοκριτική του για λάθη και παραλείψεις. Είναι ίσως από τις σπάνιες φορές που ακούει κανείς έναν επιχειρηματία να λέει συχνά «mea culpa». Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν ο όμιλος του καλείται τώρα να περάσει σε μια νέα εποχή και να δώσει άλλο όραμα και λειτουργία στο ιστορικό Πόρτο Καρράς, το στολίδι της Χαλκιδικής. Έχοντας πλέον περάσει ο όμιλος του, η Τεχνική Ολυμπιακή σε μια νέα εποχή, με συμμετοχή σε βάθος των παιδιών του, όλα δείχνουν πως το σχέδιο «ανάστασης» του συγκροτήματος αποτελεί το κορυφαίο πλάνο για το γκρουπ. Με πέντε παιδιά ο επιχειρηματίας, τη Στέλλα, τη Χρύσα, τη Μαριάννα, τον Ανδρέα και τον Γιώργο, έχει ήδη παραχωρήσει χώρο. Κι αυτό φαίνεται σε μια σειρά από επιλογές.

Με άλλη φιλοσοφία και με διάθεση δουλειάς, η επόμενη γενιά ήδη στοχεύει σε πράγματα διαφορετικά. Οι περιπέτειες με την αμερικανική TOUSA που χτυπήθηκε από την κρίση των στεγαστικών δανείων, η υπόθεση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού που εκκρεμεί ή οι παλιές χρηματιστηριακές ιστορίες μένουν σε αυτή τη φάση τουλάχιστον πίσω από τη νέα γενιά η οποία έχει έναν και μόνο προσανατολισμό: την αναβίωση του Πόρτο Καρράς και την όσο το δυνατό πιο πλήρη αξιοποίηση του. Όπως δήλωσαν στελέχη του γκρουπ, το Πόρτο Καρράς είναι μια πολύ μεγαλύτερη αυτού που γνωρίζουμε περιοχή με αποτέλεσμα η ανάπτυξή του να μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στόχος λοιπόν είναι η επικέντρωση του ομίλου στην οικιστική αξιοποίηση και ανάπτυξη του Πόρτο Καρράς μέσω της ανάπτυξης Real Estate με πυρήνα τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις κι όχι τις δασικές περιοχές.

Ουσιαστικός στόχος δηλαδή είναι να προκύψουν κάθετες και οριζόντιες ιδιοκτησίες εντός των χώρων της έκτασης του Πόρτο Καρράς με χρήση facilities της μονάδας για όσους αγοράσουν βίλες. Ουσιαστικά δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο συγκρότημα θερινών κατοικιών – βιλών όπου όσοι τις αγοράσουν θα έχουν πρόσβαση σε σειρά υπηρεσιών του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία θα περάσει εκτός από τη φιλοξενία και στην τουριστική ανάπτυξη χώρων που σήμερα δεν αξιοποιούνται.

Οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν αυτές τις κατοικίες και υπηρεσίες θα έχουν το δικό τους χώρο, με πρόσβαση ταυτόχρονα σε υπηρεσίες όπως roomhouse service, το γκολφ, τις μαρίνες ενώ η ανάπτυξη αυτή θα γίνει σύμφωνα με το σχέδιο της οικογένειας Στέγγου πέριξ της σημερινής μαρίνας του Πόρτο Καρράς σε 8 κτήρια. Ήδη μάλιστα τέτοιου είδους κατοικίες έχουν προπωληθεί σε ξένους ιδιοκτήτες που θέλουν να αξιοποιήσουν τον καινούργιο νόμο για την απόκτηση βίζας. Πρόκειται για κατοικίες που εκτείνονται από 30 τ..μ. έως 152 τ.μ. με άδειες που είναι έτοιμες και με προώθηση σε χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης. Οι αναπτύξει αυτές δεν θα γίνουν σε δασικές εκτάσεις αλλά σε όσες είναι άγονες ενώ θα αξιοποιηθούν και ήδη υπάρχονται οικήματα που θα αναβαθμιστούν. Ταυτόχρονα, στην αναπτυξιακή της προσπάθεια η οικογένεια επιδιώκει να δημιουργήσει δύο νέα γκολφ διεθνών προδιαγραφών ώστε να βάλει ακόμα πιο δυνατά το Πόρτο Καρράς στον διεθνή χάρτη αυτού του αθλήματος που προσελκύει τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. Όλες οι παραπάνω υποδομές δεν θα είναι περιβαλλοντικά επιζήμιες καθώς δεν θα θίξουν δασικές εκτάσεις ούτε θα πάρουν νερό μιας και η μονάδα διαθέτει δικές τις υποδομές αφαλάτωσης.

Σύμφωνα με την οικογένεια Στέγγου, στις λοιπές του δραστηριότητες, ο όμιλος παραμένει σε ουδέτερη φάση καθώς η πτώση του κατασκευαστικού κλάδου δεν επιτρέπει μεγάλης έντασης επενδύσεις. Ας μην ξεχνάμε πως ήδη στο Πόρτο Καρράς έχουν τοποθετηθεί 280 εκατ. ευρώ εκτός του κόστος κτήσεως αυτού (100 εκατ. ευρώ περίπου). Όπως τονίζεται επίσης, στα πλάνα δεν είναι η πώληση του Πόρτο Καρράς παρά τη σχετική φημολογία, ενώ η επανεπένδυση στις ΗΠΑ είναι κάτι το οποίο δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα