Οι προβληματικές ιταλικές τράπεζες ίσως χάσουν 10 δισ. ευρώ σε πωλήσεις επισφαλών δανείων

Οι προβληματικές τράπεζες της Ιταλίας ενδέχεται να υποστούν ζημίες άλλων 10 δισ. ευρώ από την πώληση των επισφαλών δανείων τους σε τρέχουσες τιμές αγοράς, δήλωσε ο Ινιάτσιο Βίσκο, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

"Εάν πωληθούν στις πολύ χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι λίγες μεγάλες εξειδικευμένες εταιρείες είσπραξης χρεών οι οποίες

δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά, κι επιδιώκουν πολύ υψηλές αποδόσεις, το ποσό των πρόσθετων αποσβέσεων θα ήταν της τάξεως των 10 δισ. ευρώ", δήλωσε ο Βίσκο την Τετάρτη στην ετήσια συνάντηση της κεντρικής τράπεζας στη Ρώμη. Ο διοικητής πρόσθεσε ότι οι προβληματικές τράπεζες της χώρας έχουν καθαρά επισφαλή δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία αγωνίζεται να διορθώσει μια κρίση από το παρελθόν, ύψους περίπου 360 δισ. ευρώ "κόκκινων" δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών της, που αποτςελεί ανάσχεση στη νέτσι κι αλλιώς αδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας. Οι ιταλικές αρχές προσπαθούν να στηρίξουν τη Banca Monte dei Paschi di Siena SpA και άλλες δύο τράπεζες στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, χρησιμοποιώντας μια διάταξη στους κανόνες της ΕΕ για τα προβλήματα των τραπεζών, που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να παρέχουν κρατικές ενισχύσεις.

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την κρατική στήριξη της ανακεφαλαιοποίησης της Monte Paschi, της Banca Popolare di Vicenza SpA και της Veneto Banca SpA, ο Βίσκο προέτρεψε τις ευρωπαϊκές αρχές να συντονίσουν καλύτερα και ταχύτερα την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης.

"Δεν υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός", δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και πρόσθεσε ότι "οι παρεμβάσεις στην κρίση ανατίθενται σε πολλές, ανεξάρτητες αρχές και θεσμούς, τόσο εθνικούς όσο και υπερεθνικούς, με διαδικασίες λήψης αποφάσεων που δεν βοηθούν την ταχεία παρέμβαση".

Keywords
Τυχαία Θέματα