Οι νέοι φεύγουν για Βρετανία ακόμη και με Brexit

Ούτε το Brexit δεν μπορεί να σταματήσει το ελληνικό brain drain! Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, τα οποία είναι αποκαλυπτικά της διαρροής των Ελλήνων προς το εξωτερικό, καταγράφονται 7.636 Ελληνες που έλαβαν Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, εκ των οποίων οι 4.269 ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 25 με 44 ετών.

Την ίδια ώρα, η Μ. Βρετανία «αιμορραγεί» βλέποντας τους μη υπηκόους της να εγκαταλείπουν τη χώρα, ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα.

Τους 51.000 έφτασαν αυτοί που μετανάστευσαν για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους το προηγούμενο έτος, από τους οποίους οι 44.000 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, ο αριθμός των δεύτερων διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο μιας και ήταν αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 20.000.

Κι όμως οι αριθμοί που αφορούν τους Ελληνες είναι αντιστρόφως ανάλογοι. Ενδεικτικά, το 2016 οι Ελληνες που έλαβαν Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (απαραίτητη ενέργεια για εύρεση εργασίας στην Αγγλία) ήταν 14.656, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ο αριθμός έφτασε τους 7.636.

Ενας ακόμα δημοφιλής προορισμός για τους Ελληνες που αναζητούν εργασία είναι η Γερμανία. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, μέσα στο 2016 οι μεταναστευτικές ροές από Ελλάδα προς Γερμανία έφτασαν τις 25.090, ενώ οι αποχωρήσεις μόλις τις 13.545.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, παρά τις επικοινωνιακές της προσπάθειες να επιδείξει έργο στην καταπολέμηση του φαινομένου του brain drain, διαψεύδεται συνεχώς. Πριν από ένα μήνα περίπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέταξε το «τυράκι» της πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας ότι αναζητούνται άτομα με υψηλά προσόντα. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να αναχαιτίσει το brain drain.

Οι Ελληνες του εξωτερικού πάντως γύρισαν την πρόσκληση πίσω, δηλώνοντας έλλειψη ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Brain Gain, μιας πρωτοβουλίας των Ελλήνων που μένουν και εργάζονται σε άλλες χώρες, το 71,66% απαντάει αρνητικά στο αν θα γύρναγε στην Ελλάδα για μία θέση στο Δημόσιο. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώτος λόγος που προβάλλουν δεν είναι τα χρήματα, αλλά η έλλειψη της αξιοκρατίας στη χώρα. Τροφή για σκέψη προς την κυβέρνηση, που έθρεψε ως αντιπολίτευση τις τεράστιες αντιδράσεις εναντίον οποιασδήποτε αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα και τώρα θερίζει... θύελλες, καθώς καλείται να εφαρμόσει την αξιολόγηση στους δημοσίους υπαλλήλους.

Αξιολόγηση

Τα αποτελέσματα της έρευνας του brain gain είναι ενδεικτικά της αντίληψης που επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού. Το 33,15% αρνείται μια θέση στο Δημόσιο, γιατί θεωρεί ότι δεν θα κρινόταν αξιοκρατικά, ενώ το 24,43% πιστεύει ότι ο μισθός τους δεν θα του εξασφάλιζε ικανοποιητικό επίπεδο ζωής.

Το αίτημα όμως που γίνεται θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης που εδώ και χρόνια «αφορίζει» την αξιολόγηση είναι τα κίνητρα: το 51,16% όσων θα επέστρεφαν ζητούν εξασφάλιση αξιολόγησης, συνδεδεμένη με μετέπειτα ανέλιξη. Στην επιπλέον μοριοδότηση για το διαγωνισμό ΑΣΕΠ ανταποκρίνεται μόλις το 8,01%.

Παρ' όλα αυτά, οι Ελληνες του εξωτερικού σε περίπτωση επιστροφής τους δείχνουν ενδιαφέρον για θέσεις ευθύνης στις οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν. Το 35,3% επιθυμεί την τοποθέτησή του σε μια θέση σε υπουργείο, το 15,07% για μια θέση σε δημόσιο οργανισμό και το 11,99% επιθυμεί να εργαστεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Στα ίδια ποσοστά κινούνται και οι επιλογές για θέσεις δασκάλων, ενώ ελάχιστο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (μόλις 1,54%).

Στοιχεία-σοκ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Αγγλίας, ο εκτιμώμενος αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γύρω στα 63.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 27.000 διαμένουν στο Λονδίνο.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιστροφή στην Ελλάδα»
Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τις ηλικίες 25-34 ετών, δηλαδή άτομα που μόλις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και αναζητούν εργασία. Σε μικρότερο ποσοστό, αλλά εξίσου υψηλό, τα άτομα ηλικίας 18-24 φεύγουν για Αγγλία με στόχο τις σπουδές και ένα μεγάλο μέρος αυτών με ελπίδα την εύρεση εργασίας μετά την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2017:

– 2.304 Ελληνες ηλικίας 18-24 ετών έβγαλαν αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης
-3.050 ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ των 25-34 ετών
-4.262 άνδρες Ελληνες έβγαλαν αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης
-3.371 γυναίκες Ελληνίδες έβγαλαν αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων κατευθύνεται προς το Λονδίνο, με 3.320 εξ αυτών να εργάζονται ή να ψάχνουν εργασία στη πόλη μέσα στο 2017, ενώ ο επόμενος δημοφιλής προορισμός για τους 1.000 Ελληνες είναι η Νοτιοανατολική Αγγλία.

Πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για 60.000 Ιταλούς και 15.000 Ελληνες που έχουν αποκτήσει έως τον Ιούνιο του 2017, σε διάστημα ενός έτους, αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης. Στους υπόλοιπους λαούς, παρατηρείται μείωση νέων εγγραφών στο βρετανικό σύστημα, ακόμα και στις περιπτώσεις των Πορτογάλων και των Ισπανών που αν και οι οικονομίες των χωρών τους έχουν κλυδωνιστεί τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι έχουν αποθαρρυνθεί μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Γερμανία. Οι Ελληνες αποτελούν την έκτη μεγαλύτερη μεταναστευτική ομάδα στη Γερμανία βάσει του κριτηρίου της αποκλειστικής υπηκοότητας. Υπολογίζεται ότι περίπου 348.470 Ελληνες κατοικούν στη Γερμανία. Οι μεταναστευτικές ροές το 2016 έφτασαν τους 25.060, με το μεγαλύτερο νούμερο να συναντάται και πάλι στην ηλικία των 25-35 ετών, οι οποίοι φτάνουν τους 6.645. Ακολουθούν οι ηλικίες 35-45 με 4.680 Ελληνες και οι ηλικίες 45-55 με 3.495 Ελληνες.

Πηγή - Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα