Οι νέες αλυσίδες που κάνουν το ντεμπούτο τους στην Ελλάδα

της Στεφανίας Σούκη

Σε μία αγορά που είναι μεν πιο σταθερή, εξακολουθεί ωστόσο να παρουσιάζει νευρικότητα, οι νέες αλυσίδες που κάνουν τώρα το ντεμπούτο τους στην Ελλάδα επιλέγουν την πιο «σίγουρη» οδό μέσα από τα εμπορικά κέντρα, ενώ γι' αυτές που θέλουν νέα καταστήματα σε μεγάλες εμπορικές πιάτσες η επιλογή είναι εκεί όπου συγκεντρώνεται μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, αφού ο τουρισμός τροφοδοτεί σταθερά, τα τελευταία χρόνια μέσα στην

κρίση, το εγχώριο λιανεμπόριο.

H αγοραστική δύναμη του Ελληνα παραμένει χαμηλά, ωστόσο μετά την πλήρη κατάρρευση και τον πάτο που έπιασε η αγορά, τώρα ξένες αλυσίδες που βολιδοσκοπούσαν διαχρονικά την Ελλάδα, ακόμη και προ κρίσης, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, φαίνεται ότι επιστρέφουν στο πλαίσιο των γενικότερων πλάνων ανάπτυξής τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στα ονόματα που ακούγονται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα για την επέκτασή τους στην Ελλάδα είναι η βρετανική πολυεθνική του κλάδου της ένδυσης - υπόδησης Top Shop, ενώ δύο τουρκικές αλυσίδες, επίσης από τον χώρο της ένδυσης, η LC Waikiki και η BG Stores, έκαναν το ντεμπούτο τους πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματά τους.

Στις νέες αφίξεις της ελληνικής αγοράς, από τον Νοέμβριο του 2019 -οπότε ανοίγει και το νέο τμήμα του Smart Park του ομίλου Ελλάκτωρ-, θα είναι και αυτή της αμερικανικής Ashley Homestore στον χώρο του οικιακού εξοπλισμού που φέρνει στην Ελλάδα ο ομογενής από τη Βενεζουέλα Παναγιώτης Κωνσταντίνου, όπως επίσης και της Toys Center, της αλυσίδας του group Prenatal, η οποία με βάση το μερίδιό της στην Ιταλία πουλάει 1 στα 3 παιχνίδια της ιταλικής αγοράς.

Στους νεοαφιχθέντες εδώ και λίγους μήνες συγκαταλέγεται και η γαλλική Decathlon, η οποία ήδη προχωρά σε προσλήψεις για το νέο της κατάστημα από το φθινόπωρο και αυτή στο Smart Park. Aντίστοιχα, η ιαπωνική Miniso, η αλυσίδα με κοντά στα 5.000 καταστήματα παγκοσμίως στο τέλος του 2018 και στόχο τα 10.000 συνολικά έως το 2020, η οποία ήρθε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους μέσω του εμπορικού κέντρου River West του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μετρά ήδη τρία καταστήματα (Αιγάλεω, Παγκράτι, Νέα Σμύρνη) και ετοιμάζεται για την άφιξή της στο κέντρο της Αθήνας.

Το νέο κατάστημα της Miniso, που διαθέτει «έξυπνα» καταναλωτικά προϊόντα σε τιμές από 1,50 ευρώ, θα ανοίξει στην περιοχή της Ομόνοιας, η οποία ήδη από πέρυσι, κυρίως με όχημα την άνοδο του τουρισμού και το πλεονέκτημα των χαμηλών ενοικίων, έχει αρχίσει να κερδίζει πόντους ως νέα εμπορική πιάτσα με την έλευση αλυσίδων όπως οι FlyingTiger και η Galerie de Beaute και έπεται συνέχεια.

Η έλευση των τουρκικών αλυσίδων

Από τις νέες αφίξεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δύο τουρκικές αλυσίδες που έκαναν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.
Η κυρία Μπανού Τσοκγιουτζέλ, επιχειρηματίας στον κλάδο της ένδυσης από την Τουρκία, αποφάσισε πέρυσι να κάνει το πρώτο της βήμα στην Ελλάδα φέρνοντας στη χώρα μας την παιδική αλυσίδα ένδυσης BG Stores στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η αλυσίδα ιδρύθηκε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και ήδη μετρά 108 καταστήματα, εκτός από την Τουρκία, σε Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Σαουδική Αραβία, Γεωργία, Μαρόκο και Βόρειο Ιράκ. Η κυρία Τσοκγιουτζέλ, η οποία πλέον μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, θέλει να αναπτύξει περαιτέρω την αλυσίδα με επόμενη στάση την Αθήνα και απώτερο στόχο ένα δίκτυο 10 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Στη συμπρωτεύουσα, δε, στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», άνοιξε στα τέλη του περασμένου Απριλίου το δεύτερο κατάστημά της στην Ελλάδα -μετά την Ξάνθη- η τουρκική αλυσίδα ένδυσης και αξεσουάρ LC Waikiki, από τους πλέον επιτυχημένους παίκτες στη γείτονα. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο τζίρος της φτάνει τα 3 δισ. δολάρια, διαθέτει 938 καταστήματα σε 45 χώρες και η επιτυχία της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι απευθύνεται σε ένα ευρύ αγοραστικό κοινό, μουσουλμάνους και μη.

Η LC Waikiki ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1988 μετά το 1997 όμως συνέχισε ως τουρκικό brand και έχει θέσει στόχο μέχρι το 2023 να συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους παίκτες της Ευρώπης στον κλάδο της. Στην Ελλάδα ξεκίνησε πέρυσι από την Ξάνθη με το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Flamingo και μετά τη Θεσσαλονίκη ακολουθεί, κατά τις πληροφορίες, ένα νέο κατάστημα στην Πάτρα, στο Patra Mall, με ανοιχτό το επόμενο βήμα στην Κόρινθο, στο εμπορικό κέντρο Mare West της ΒΙΟΧΑΛΚΟ του ομίλου Στασινόπουλου, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνεται και η Αθήνα. Οπως είναι φανερό, η εταιρεία προτιμά την επέκτασή της στη χώρα μας μέσα από εμπορικά κέντρα.

Ντεμπούτο στο Smart Park

Από τον πιο «σίγουρο» δρόμο, ένα εμπορικό πάρκο που δέχθηκε πέρυσι 5 εκατομμύρια επισκέπτες και βάζει στόχο τα 8 με την επέκταση των 26 εκατ. ευρώ που θα είναι έτοιμη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2019, μέσα στον Νοέμβριο, επιλέγουν να κάνουν το ντεμπούτο τους στην ελληνική αγορά η Τoys Center και η αμερικανική Ashley Homestore, η αλυσίδα που φέρνει στην Ελλάδα ο όμιλος Κωνσταντίνου και η οποία τρέχει το επίσης επιτυχημένο εμπορικό κέντρο Αthens Metro Mall.

Oσον αφορά στην Toys Center, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα brands του ομίλου Prenatal και όπως αναφέρουν οι επιτελείς της, «είναι η μοναδική εξειδικευμένη αλυσίδα παιχνιδιών στην Ευρώπη, με μερίδιο αγοράς πάνω από 20% στην εθνική της αγορά (σ.σ.: Ιταλία)». Η εταιρεία διαθέτει αυτή τη στιγμή 126 καταστήματα, 1.700 εργαζομένους, 10,8 εκατομμύρια πελάτες και τζίρο 395 εκατ. ευρώ για το 2018, ενώ το μερίδιο αγοράς της στην Ιταλία ανέρχεται στο 28%.

Μένει να φανεί το μερίδιο που θα αποσπάσει στην ελληνική αγορά, όπου πρωταγωνιστούν Jumbo και Μουστάκας έχοντας κοντά στο ήμισυ της αγοράς, ενώ ακολουθούν στην τρίτη θέση τα Public και εν συνεχεία άλλες, μικρότερες εταιρείες.

Συμπληρωματικά με την αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού «Διάφανο», την οποία ο όμιλος Κωνσταντίνου έχει εξαγοράσει από το 2010, θα λειτουργεί η Ashley Homestore, ένα αμερικάνικο brand στον χώρο του επίπλου, το οποίο έχει παρουσία άνω των 70 ετών στην Αμερική και στηρίζεται στο μοντέλο των ανταγωνιστικών τιμών. «Ξεκινάμε από το Smart Park και θα επεκταθούμε και σε άλλα σημεία - σε πρώτη φάση στην Αττική», επισημαίνουν οι επιτελείς του ομίλου, ο οποίος ακόμη και μέσα στην κρίση έχει επενδύσει στο εγχώριο λιανεμπόριο με την ανάπτυξη νέων καταστημάτων για όλες τις φίρμες που έχει στο χαρτοφυλάκιό του (ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος των brands Women'secret και Springfield, συνεργασία franchise με Benetton και Adidas), ενώ από το τέλος της περασμένης χρονιάς άνοιξε και το πρώτο CH Carolina Herrera κατάστημα στην Ελλάδα, στο εμπορικό κέντρο της Lamda Development στο Μαρούσι, το Golden Hall.

Οι επιτελείς του ομίλου αναφέρουν στο «business stories» ότι αυτή την περίοδο τρέχει το άνοιγμα 12 νέων καταστημάτων ανά την Ελλάδα για τα brands του, με σημαντικότερο, το ερχόμενο καλοκαίρι, το νέο κατάστημα 440 τ.μ. της φίρμας Adidas στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Καρόλου Ντηλ, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται.

Νευρικότητα στην αγορά

Το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή νέοι παίκτες που θέλουν να επεκταθούν στην Ελλάδα είναι θετικό, ωστόσο τα όποια βήματα είναι πολύ προσεκτικά και μετρημένα, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν στο «b.s.» στελέχη του επαγγελματικού real estate.

«Υπάρχει μια σχετική ανάκαμψη αυτή τη στιγμή στην αγορά, παράλληλα όμως με μια νευρικότητα, και οι μεγάλοι υφιστάμενοι παίκτες του εγχώριου λιανεμπορίου περιορίζονται στο να λαμβάνουν νέες θέσεις σε πιθανά, καλύτερα σημεία», σχολιάζει ο κ. Παναγιώτης Τσαούσης, επικεφαλής του κλάδου μίσθωσης καταστημάτων της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius.

Οι τιμές των ενοικίων στα «καλά» καταστήματα στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Κηφισιά, Κολωνάκι, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη - Τσιμισκή) έχουν παραμείνει σταθερές σε γενικές γραμμές κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, ενώ μέσα στο 2019 οι μισθώσεις νέων καταστημάτων ήταν περιορισμένες (Jusk, Ιntimissimi Uomo κ.τ.λ.). Ανοδο 4,2% στο δωδεκάμηνο έως και το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχουν σημειώσει τα ενοίκια στην οδό Μεταξά στη Γλυφάδα, ενώ comeback, λόγω και της ανόδου του τουρισμού, έχει κάνει η μεγαλύτερη εμπορική πιάτσα της ελληνικής αγοράς, η Ερμού, όπου τα ελεύθερα καταστήματα σπανίζουν και οι τιμές σε συμφωνίες μίσθωσης έχουν αγγίξει και τα 280 ευρώ ανά τ.μ. τον τελευταίο χρόνο, με άνοδο άνω του 14%.

Σε ακίνητο του Π. Γερμανού
το νέο ξενοδοχείο της Ερμού

Εκτός από το λιανεμπόριο, η Ερμού πρωταγωνιστεί εσχάτως και στον ξενοδοχειακό τομέα με ένα deal για ένα από τα ελάχιστα κενά κτίρια του πεζόδρομου.
Ο λόγος για ένα από τα ακίνητα-στολίδια της οδού στον αριθμό 46, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, το οποίο κατά τις πληροφορίες πρόκειται να μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο μετά τη μίσθωσή του, με ένα ενοίκιο αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Το κτίριο, στη συμβολή των οδών Ερμού και Ευαγγελιστρίας, που φιλοξενεί στο ισόγειό του εδώ και δύο χρόνια το πρώτο και μοναδικό κατάστημα στη χώρα μας της γνωστής αλυσίδας Forever 21, θα φιλοξενεί προσεχώς και ένα ακόμη ολοκαίνουριο, πιθανότατα 4άστερο, ξενοδοχείο. Το ακίνητο έχει ενοικιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον επιχειρηματία που έχει μισθώσει και το πρώην ξενοδοχείο «La Mirage» στην Ομόνοια, τον κ. Στέλιο Ιωαννίδη.

Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει περί τα 30 δωμάτια και roof garden με εντυπωσιακή θέα στην Ακρόπολη και θα είναι το δεύτερο καινούριο που θα λειτουργήσει στον πεζόδρομο, μετά το 4 αστέρων «Elia Ermou» που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στον αριθμό 15-17 και, φυσικά, το «Electra Athens», των Electra Hotels & Resorts, με μακρά ιστορία στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας.

Το νέο εγχείρημα του κ. Ιωαννίδη έρχεται μετά τη συμφωνία υπεκμίσθωσης που έχει υπογράψει με τους Ισραηλινούς της Brown Hotels για το πρώην ξενοδοχείο «La Mirage» στην Ομόνοια και τη μετατροπή της παλιάς και εγκαταλελειμμένης μονάδας των 208 δωματίων σε ξενοδοχείο 4 αστέρων της ισραηλινής αλυσίδας, η οποία με τη σειρά της έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. O επιχειρηματίας, o οποίος έχει και άλλες μονάδες στην Αθήνα, είχε υποβάλει προ διετίας τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, και είχε μισθώσει το πρώην «La Mirage». Τώρα, φαίνεται ότι ποντάρει πολλά στο νέο εγχείρημα της Ερμού, η οποία συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση των επισκεπτών της ελληνικής πρωτεύουσας.
Η τοποθέτηση στη μεγαλύτερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας φαίνεται ότι ενέχει μικρότερο ρίσκο, σε μια συγκυρία κατά την οποία, παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο των επισκεπτών της πόλης, ο ανταγωνισμός σε νέες κλίνες και καταλύματα στην πρωτεύουσα έχει ρίξει τις πληρότητες. Σημειώνεται ότι η τουριστική κίνηση στην Αθήνα άγγιξε τα 5,7 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το 2018 και παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης, άνω του 13%, και το 2019.

Keywords
ελλαδα, smart park, river west, metro mall, golden hall, νέα, top, shop, θεσσαλονικη, smart, ashley, toys, group, river, west, αθηνα, beaute, ρωσία, οφείλεται, γαλλια, ξανθη, πατρα, patra, mall, εταιρεία, Χριστούγεννα, metro, jumbo, public, franchise, benetton, adidas, golden, business, καλοκαιρι, ντηλ, real, πειραιας, deal, boutique, Ακρόπολη, elia, athens, hotels, προσφορες, κινηση στους δρομους, athens metro mall , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, βομβα mall, smart park, χωρες, ρωσία, ακινητα, αξεσουαρ, βημα, εθνικη, εμπορικη, ιρακ, ιταλια, μουστακας, ονοματα, παιχνιδια, πλαισιο, adidas, benetton, jumbo, metro, public, real, river west, smart, αγορα, αμερικη, άφιξη, αφιξεις, βενεζουελα, γεγονος, γεωργια, γειτονα, γλυφαδα, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δικτυο, δωματια, εγχειρημα, ευρω, επιτυχια, ερμου, ερχεται, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ημισυ, θεα, θετικο, ιαπωνικη, κινηση, κυρια, κτιριο, κτιρια, μαροκο, μηνες, ντηλ, ξενοδοχειο, ομιλος, ομονοια, οφείλεται, οχημα, προσληψεις, ρισκο, σαουδικη αραβια, συνεχεια, σειρα, σχεδια, τζιρος, τμημα, τουρκια, τουρισμος, τρια, τριτη, ισογειο, φυσικα, φτανει, φθινοπωρο, φορα, group, αλυσιδα, ashley, beaute, βηματα, boutique, deal, river, ετοιμη, hotels, franchise, golden hall, golden, χωρα, ιδιαιτερο, shop, καρδια, κωνσταντινου, mall, patra, πληροφοριες, toys, top, θεσεις, west, ξεκινησε
Αναζητήσεις
decathlon river west, waikiki river west
Τυχαία Θέματα