Οι ΗΠΑ προειδοποιούν: Μείνετε μακριά από τον χρυσό της Βενεζουέλας

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τους επενδυτές την Τετάρτη να μην συναλλάσσονται χρυσό ή πετρέλαιο της Βενεζουέλας μετά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, με στόχο να εξαναγκάσει την παραίτηση του προέδρου Νικολά Μαδούρο.

Ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, δήλωσε σε tweet του ότι οι έμποροι δεν θα πρέπει να ασχολούνται με το χρυσό, το πετρέλαιο ή

άλλα αγαθά που «κλέβονται» από τον λαό της Βενεζουέλας, ενώ οι αντίπαλοι της κυβέρνησης Μαδούρο ανησυχούν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε κρυφά για να στείλει αποθέματα χρυσού στο εξωτερικό.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ μίλησε στον αυτοανακηρυγμένο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, τηλεφωνικά την Τετάρτη, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη για τον "αγώνα του για την ανάκτηση της δημοκρατίας".

Από τη μια πλευρά της μάχης για τον έλεγχο της Βενεζουέλας - μέλος του ΟΠΕΚ με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο – ο Γκουαϊδό και οι δυτικοί υποστηρικτές υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επιμένουν σε άμεση μετάβαση και νέες εκλογές.

Από την άλλη, ο Μαδούρο, υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία, αναφέρει ότι θα παραμείνει στη δεύτερη εξαετή θητεία του παρά τις κατηγορίες για απάτη στην επανεκλογή του πέρυσι και την οικονομική κατάρρευση.

Ο αγώνας της Βενεζουέλας να πληρώσει τα χρέη της ακόμη και σε συμμάχους όπως η Ρωσία και η Κίνα, λόγω της απότομης πτώσης της παραγωγής πετρελαίου, επιδεινώθηκαν από τις νέες κυρώσεις, γεγονός που θα καταστήσει πολύ δύσκολο να πωλήσει πετρέλαιο στον κύριο πελάτη της, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό, η άφιξη ενός ρωσικού Boeing 777 στο αεροδρόμιο του Καράκας για να παραλάβει 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας τη Δευτέρα, οδήγησε σε εικασίες ότι η κυβέρνηση Μαδούρο προετοιμάζεται να αποστείλει περισσότερα αποθέματα χρυσού από τη χώρα μετά από αποστολές 900 εκατομμυρίων δολαρίων χρυσού στην Τουρκία πέρυσι. Αυτό ήταν μέρος μιας στρατηγικής για την αύξηση της ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα