Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Που να επενδύσετε το 2019

Οι μετοχές των ΗΠΑ φαίνονται τρομαχτικές μετά το χειρότερο έτος τους σε μια δεκαετία. Το κόστος δανεισμού είναι επίσης επικίνδυνο. Η μεταβλητότητα επέστρεψε. Για πολλούς, τα μετρητά και το βραχυπρόθεσμο χρέος μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Καθώς τα διευθυντικά στελέχη, οι διαχειριστές fund και οι στρατηγικοί σε μερικούς από τους μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως μπαίνουν στο 2019, προειδοποιούν

ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να «ησυχάσουν» σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Προτρέπουν επίσης τους επενδυτές να είναι όλο και πιο επιλεκτικοί στην αναζήτηση αξίας.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Jurrien Timmer, Fidelity Investments

Η αύξηση των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 5%-7% το 2019, η Fed ενδέχεται να αυξήσει μία ή δύο φορές τα επιτόκια και ο λόγος τιμής προς κέρδη στο χρηματιστήριο θα ξεκινήσει τη χρονιά από ένα λογικό σημείο.

Τα ομόλογα φαίνονται καλά σε αυτό το περιβάλλον. Οι μετοχές θα πρέπει να τα πάνε καλύτερα από ό, τι το 2018. Η καλύτερη ευκαιρία θα πρέπει να είναι στις μετοχές αναδυόμενων αγορών, οι οποίες έχουν μείνει πολύ πίσω από τις αντίστοιχες των Η.Π.Α.

«Αν τα αθροίσει κανείς όλα αυτά, οι προοπτικές για τις μετοχές δεν είναι κακές – μπορεί οι αποδόσεις να μην είναι διψήφιες, αλλά θα είναι καλύτερες», ανέφερε ο Timmer.

Rob Lovelace – Capital Group

Προσοχή στις εταιρείες συσκευών, όπως η Apple Inc., οι οποίες είναι τέλειες μέχρι να σταματήσουν να είναι, επειδή δεν διαθέτουν ποικιλία προϊόντων. Αντίθετα, η Samsung Electronics Co. δεν παράγςει μόνο συσκευές, αλλά δημιουργεί και άλλο αναγκαίο εξοπλισμό, όπως τσιπ μνήμης.

Να επιλέξετε μετοχές αντί δείκτη. Για παράδειγμα, υπάρχει πρωτοποριακή εξέλιξη σε όλο τον κόσμο σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικής στον τομέα των θεραπειών καρκίνου και εξατομικευμένων θεραπειών που βασίζονται στη χημεία του σώματος.

Αντί να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες εταιρείες, επενδύστε σε πολλαπλές εταιρείες στον τομέα, καθώς κάποια θα έχει μια εκπληκτική πρόοδο και άλλη κάποια άλλη θα έχει ένα φάρμακο για το τρίτο στάδιο που θα αποτύχει.

Kristina Hooper – Invesco Ltd

Αγορά μετοχών αναδυόμενων αγορών, μετοχών τεχνολογίας, μετοχών που πληρώνουν μερίσματα σε παγκόσμιο επίπεδο και εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων, όπως η ακίνητη περιουσία, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τα εμπορεύματα - ειδικά ο χρυσός. Πουλήστε ή μειώστε τις μετοχές των ΗΠΑ, ιδίως τα αποθεματικά διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών.

«Το βασικό μου σενάριο είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί μεν αλλά θα συνεχιστεί, όπως θα επιβραδυνθεί και η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Αναμένω επίσης χλιαρές μεν αλλά θετικές αποδόσεις από τις μετοχές διεθνώς. Υπάρχουν κίνδυνοι ωστόσο. Για παράδειγμα, αν ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα τελειώσει γρήγορα, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να είναι μεγαλύτερη, όπως μεγαλύτερες μπορεί να είναι και οι αποδόσεις στα χρηματιστήρια – ειδικά αν η Fed επιλέξει να ρίξει σημαντικά τους τόνους. Αντιστοίχως, αν ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα κλιμακωθεί, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις, οι οποίες πιθανότατα θα επηρεάσουν και τα χρηματιστήρια – ειδικά αν η Fed δεν ρίξει πολύ τους τόνους», ανέφερε η ίδια.

Dan Ivascyn – Pacific Investment Management Co

Προσοχή στην αύξηση της μεταβλητότητας, το άνοιγμα των spreads και την εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων που παραπέμπουν σε υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στους επόμενους 12 με 24 μήνες. Αυξήστε τη ρευστότητά σας για να μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.
Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ευκαιρίες στον τομέα των ομολόγων, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε επιφυλακτικοί με τα ομόλογα».

Jeffrey Gundlach - DoubleLine Capital

Αποφύγετε τις αμερικανικές μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα και μείνετε μακριά από τα μεγάλης διάρκειας ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, καθώς τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν από τη διόγκωση του αμερικανικού ελλείμματος. Το καλύτερο στοίχημα είναι τα υψηλής ποιότητας, μικρής διάρκειας, χαμηλής μεταβλητότητας ομολογιακά κεφάλαια.
«Οι συνθήκες σήμερα ευνοούν τη διαφύλαξη των κεφαλαίων», ανέφερε ο Gundlach σε συνέντευξή του στο CNBC. «Μπορεί να μην ακούγεται «σέξι», αλλά ένα βραχυπρόθεσμο, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο ομολόγων είναι η καλύτερη επιλογή για το 2019».

Richard Turnill - BlackRock Inc.

Στις μετοχές μας αρέσει η ποιότητα: ταμειακές ροές, βιώσιμη ανάπτυξη και καθαροί ισολογισμοί. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις περιοχές που προτιμούμε, ενώ θεωρούμε ότι οι μετοχικοί τίτλοι των αναδυόμενων αγορών προσφέρουν σήμερα μεγαλύτερη ανταμοιβή για το ρίσκο που αναλαμβάνει κανείς. Στην αγορά ομολόγων, προσθέτουμε αμερικανικά κρατικά ομόλογα σαν «έρμα» για την αντιστάθμιση τυχόν απότομων αλλαγών (προς επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου) προς τα τέλη του κύκλου. Προτιμούμε ομόλογα μικρής έως μέσης διάρκειας.

Bill Stromberg - T. Rowe Price Group Inc.

Οι αμερικανικές μετοχές είχαν ένα καλό σερί. Για τα επόμενα 10 χρόνια, μια ετήσια απόδοση 5%-7% θα είναι λογική. Η απόδοση αυτή είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της 100ετίας, αλλά δεν είναι φρικτή.

Οι μετοχές των αναδυόμενων ξεκινούν από πολύ χαμηλότερα επίπεδα και έχουν υψηλότερη μερισματική απόδοση. Θα μπορούσε κανείς να έχει αποδόσεις της τάξης του 8%-10% τα επόμενα 10 χρόνια.

Joseph Davis - Vanguard Group

Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, αλλά μην περιμένετε ύφεση στις ΗΠΑ ή αλλού. Οι προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές την επόμενη δεκαετία είναι της τάξης του 3%-5%, από 10,6% που ήταν, σε ετήσια βάση, τα τελευταία 30 χρόνια.

Omar Aguilar- Charles Schwab Investment Management

Αποφύγετε ή πουλήστε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, ομόλογα υψηλής απόδοσης και τίτλους με υψηλό χρέος σε σχέση με το ενεργητικό ή μοχλευμένους ισολογισμούς. Επενδύστε σε μετοχές εταιρειών που παρουσιάζουν σταθερή αύξηση κερδοφορίας και μερισμάτων, σε κλάδους όπως η υγεία και οι περιφερειακές τράπεζες. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν θετικά στοιχεία, δεδομένων των ελκυστικών σχετικών αποτιμήσεων και της προοπτικής υποχώρησης του δολαρίου στο β' εξάμηνο του έτους.

Dan Fuss - Loomis Sayles & Co., αντιπρόεδρος

Μακροπρόθεσμα, πρέπει να δει κανείς τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν υπάρχει η πιθανότητα να αποδυναμωθεί σε βαθμό που να είναι αναποτελεσματική. Αν θα γίνει επίσης δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία και πόσοι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Ακόμη πιο σοβαρό είναι το τι θα συμβεί με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και τον πόλεμο επιρροής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μιας εδραιωμένης και μιας αναδυόμενης υπερδύναμης, ανέφερε σε συνέντευξή του στις 20 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα