Οι «μπηχτές» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ΕΚΤ

Πολλές αποκαλύψεις περιέχει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ρόλο της Κομισιόν στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι όμως η επισήμανση που κάνουν οι συντάκτες της έκθεσης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι η τελευταία δεν αναγνώρισε την εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν έδωσε επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογηθεί ο δικός της ρόλος.

Γράφουν συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με την εντολή του ΕΕΣ (Ευρωπαϊκού

Ελεγκτικού Συνεδρίου) περί ελέγχου της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ, επιχειρήσαμε να εξετάσουμε τη συμμετοχή της ΕΚΤ στα ελληνικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, η ΕΚΤ αμφισβήτησε εντολή του Συνεδρίου ως προς το ζήτημα αυτό και οι πληροφορίες που μας παρείχε ήταν ανεπαρκείς ως αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου· ως εκ τούτου, δεν ήμαστε σε θέση να αναφερθούμε στον ρόλο της ΕΚΤ στα ελληνικά προγράμματα.»

Δεν είναι μόνον αυτό, όμως, αφού στο κεφάλαιο που αφιερώνουν στον τραπεζικό τομέα, κάνουν ειδική αναφορά στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες το Φεβρουάριο του 2015.

Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται ότι «τα προγράμματα δεν όριζαν με σαφήνεια τον βαθμό στον οποίο η παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα εξαρτάτο από την εκπλήρωση των όρων». Περιλαμβάνεται μάλιστα και ειδική σημείωση, όπου σημειώνεται ότι: «Δεν είναι σαφές εάν η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους εταίρους που συμμετείχαν στο δεύτερο πρόγραμμα. Αργότερα, τον ίδιο μήνα, η Ευρωομάδα αποφάσισε να παρατείνει το δεύτερο πρόγραμμα κατά τέσσερις μήνες (έως το τέλος του Ιουνίου του 2015)».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα