Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν επισκέψεις στο διάστημα χωρίς ρωσικά διαστημικά σκάφη

Μετά την απόσυρση του Διαστημικού Λεωφορείου πριν από έξι χρόνια, η NASA είχε αγοράσει κομμάτια από το ρωσικό σκάφος Soyuz για να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Είναι μια πολιτικά αδέξια ρύθμιση, τουλάχιστον, δεδομένων των επί μια δεκαετία στενών σχέσεων, της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και της πενιχρής αμερικανικής υπερηφάνειας.

Η κατάσταση έχει κατανοητά αυξημένη πίεση στη NASA, η οποία προσέλαβε τη Boeing Co. και το SpaceX της Elon Musk για να χτίσει μια νέα γενιά διαστημικών σκαφών, προκειμένου να μεταφέρει τους αστροναύτες των ΗΠΑ στον σταθμό. Και οι δύο εταιρείες προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν δύο δοκιμαστικές πτήσεις το επόμενο έτος για το διαφημιστική προβολή του προσωπικού της NASA, συμπεριλαμβανομένης και μιας που θα φέρει δύο μέλη του πληρώματος - ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα μπορούσε να φτάσει ως το 2019.

Την Πέμπτη, η NASA και οι δύο εταιρείες παρουσίασαν λεπτομερώς την πρόοδό τους - και μια μακρά λίστα ελέγχων που πρόκειται να γίνουν - στα νέα διαστημικά σκάφη και τους πυραύλους εκτόξευσης.

Keywords