Οι αγορές θα πειθαρχήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ

O ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσφιλή του τακτική επιχειρεί να διχάσει ακόμη και τους εργοδότες, διαχωρίζοντας τους σε καλούς και κακούς. Οι καλοί είναι στη Θεσσαλονίκη στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και οι κακοί είναι στην Αθήνα στον ΣΕΒ. Οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν προεκλογικές σκοπιμότητες

πίσω από την πρόσφατη επίθεση του Πρωθυπουργού στον ΣΕΒ. Οποιο όμως κι αν ήταν το κίνητρο του κ. Τσίπρα για να ανεμίσει την επαναστατική παντιέρα κατά του ΣΕΒ, ευκαιριακές επιθέσεις πολιτικού χαρακτήρα κατά της σημαντικότερης επιχειρηματικής ένωσης, σε μια χώρα που περιμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.

Ο Πρωθυπουργός μπορεί στο όνομα των πολιτικών σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, να προσαρμόζει τη ρητορική του ανάλογα με την περίσταση με την κατάλληλη δόση λαικισμού. Δυστυχώς για αυτόν όμως η οικονομία και οι αγορές καταλαβαίνουν και ανταποκρίνονται σε μια μόνον γλώσσα. Δικαίως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας απάντησε στις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την τεχνητή πόλωση. Η κυβέρνηση, είπε, νομοθετεί με τέτοιο τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές, προωθώντας διατάξεις που αντιστρατεύονται τη γνώμη του συνόλου των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών αλλά και εργαζομένων.

Τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται ότι μπορεί τον Αύγουστο να συμπεριληφθούν στις αγορές της ΕΚΤ στα πλαίσια του QE. Η προοπτική αυτή βοήθησε να βελτιωθούν κάπως οι αποδόσεις, ενώ το Χρηματιστήριο είναι σε χαμηλή πτήση, καθώς οι ξένοι επενδυτές απέχουν. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γιορτάζει την έξοδο από τα μνημόνια, η καχυποψία των αγορών και η αναιμική οικονομική ανάπτυξη παραμένουν και είναι το αντίτιμο της λαικίστικης «αριστερής» πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα εμπιστευόταν για τις επενδύσεις του μια Κυβέρνηση που πορεύεται αντιπολιτευόμενη αυτά που ή ίδια ψήφισε, όπως πχ τη μείωση των συντάξεων;

Το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 25 δις. υπάρχει ως έκτακτη δικλείδα ασφαλείας. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί γιατί αν αυτό συμβεί, τότε αμέσως οι αγορές θα μας αποκλείσουν και πάλι. Με το χρέος στα 343 δις. την ποσοτική χαλάρωση να αποσύρεται και την άνοδο των επιτοκίων να είναι ορατή για το 2019, οι αγορές δεν πρόκειται να συγχωρέσουν λάθη σε οποιαδήποτε ελληνική Κυβέρνηση. Αν οι εταίροι-δανειστές προσγείωσαν ανώμαλα στην πραγματικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, το ίδιο θα κάνουν οι αγορές για τον ΣΥΡΙΖΑ του 2018-2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα