Οι αμπελώνες της Τοσκάνης που «πνίγουν» τη Monte Paschi

Η ιστορική ιταλική τράπεζα Monte Dei Paschi έριξε εκατομμύρια ευρώ σε ξακουστές φάρμες της Τοσκάνης που τώρα δεν μπορεί να πουλήσει για να σωθεί από το «βουνό» των κόκκινων δανείων που την πνίγουν.

Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας βαρύνεται με 360 δισ. ευρώ σε NPLs – που αντιστοιχούν σε 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν χρέος . Το 35% των δανείων

της Monte Pashi κρίθηκαν μη εξυπηρετούμενα τον Ιούνιο και από την IPO της τράπεζας το 1999 τα καθαρά δάνειά της τριπλασιάστηκαν σε 155 δισ. ευρώ το 2010.. Στα τέλη του 2015 τα κόκκινα δάνεια ανέρχονταν σε 47 δισ. ευρώ.

Μεγάλο ποσοστό αυτών των δανείων σχετίζονται με μια σειρά γραφικών αμπελώνων, κάστρων και ελαιώνων στην πανέμορφη περιοχή της Τοσκάνης.

Η Monte Paschi έριξε περί τα 3 εκατ. ευρώ στο κτήμα Aquilaia, ώστε να δημιουργηθεί μια ξακουστή εταρεία κρασιών αξίας 1 εκατ. ευρώ. Το δάνειο δεν αποπληρώθηκε ποτέ και δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένας αγοραστής για την εταιρεία που πωλείται τώρα έναντι 1,3 εκατ. ευρώ (κάτω από το μισό της αξίας του δανείου).

Αλλη μια αποτυχημένη επένδυση είναι αυτή της Aia della Macina. Πρόκειται για ένα ημιτελές συγκρότημα τουριστικών κατοικιών, για το ποίο η τράπεζα χορήγησε δάνειο 1,6 εκατ. ευρώ το 2002. Το ακίνητο βγήκε προς πώληση για 2 εκατ. ευρώ. Μετά από έξι δημοπρασίες, δεν έχει φανεί ούτε ένας ενδιαφερόμενος.

Τρίτη περίπτωση το μεσαιωνικό κάστρο του Montepo και μια έκταση 1000 εκταρίων με αμπελώνες και ελαιόδεντρα. Το δάνειο που έλαβε από τη Monte ο γόνος αριστοκρατικής οικογένειας που κληρονόμησε το ακίνητο, ανήλθε σε 18 εκατ. ευρώ. H τράπεζα προέβη στην κατάσχεσή του το 2011 και τον Νοέμβριο το έβγαλε σε δημοπρασία για 13 εκατ. ευρώ. Καμιά προσφορά ούτε εδώ.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Monte έχει δεσμευτεί να πουλήσει κόκκινα δάνεια ύψoυς 27,7 δισ. ευρώ. Όπως λένε οι πιο απαισιόδοξοι, ή κατ' άλλους, οι πιο ρεαλιστές, τα χειρότερα για την ιστορική τράπεζα, έρχονται...

Keywords
Τυχαία Θέματα