Οδοφωτισμός: Μια νέα, μεγάλη αγορά για ΣΔΙΤ

Του Κώστα Τσαούση

Ένας από τους τρεις τομείς έργων που συγκροτούν την νέα γενιά των ΣΔΙΤ στην χώρα μας – τα έργα οδοφωτισμού σε πόλεις – παρουσιάζει και το μεγαλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Στην ουσία πρόκειται για μια νέα μεγάλη αγορά για τα ελληνικά δεδομένα- μια αγορά το οικονομικό μέγεθος της οποίας μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 1 δις

ευρώ.

Ο τομέας των έργων οδοφωτισμού έχει ήδη υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στελέχη της οποίας έχουν ενεργό ρόλο συμβούλου σε Δήμους της Αττικής αλλά και της Περιφέρειας – όπως ο Δήμος Πειραιά και ο Δήμος Χανίων προετοιμάζοντας τα σχετικά projects.

Ταυτόχρονα, αν και τα έργα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον ζεσταίνεται με γοργούς ρυθμούς.

Παραδοσιακοί κατασκευαστικοί όμιλοι που με τον ένα ή άλλο τρόπο παρεμβαίνουν στην αγορά της ενέργειας - όπως η Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - , επιχειρηματικοί όμιλοι με ενεργειακή παρουσία – όπως ο Ομιλος Μυτιληναίος και ο Ομιλος Κοπελούζου- , η ίδια η ΔΕΗ αλλά και διεθνείς προμηθευτές – όπως η Philips αλλά και κινέζικες επιχειρήσεις που έχουν αναθαρρήσει μετά την είσοδο της State Grid Corporation of China στον ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα, όπως η ίδια η EBRD αναφέρει στο site της "τα συστήματα φωτισμού του δρόμου στην Ελλάδα συνήθως χρησιμοποιούν ξεπερασμένες τεχνολογίες που είναι χαμηλής ενεργειακής απόδοσης και στερούνται σύγχρονων συστημάτων ελέγχου. Αυτό οδηγεί σε δαπανηρές λογαριασμούς ενέργειας και σε υψηλό κόστος συντήρησης". Πάνω σε αυτά τα δεδομένα η EBRD βρίσκεται ήδη σε θέση μάχης θεωρώντας ελκυστικές τις επενδύσεις σε αυτό τον τομέα μέσω των ΣΔΙΤ. Τι σημαίνει κάτι τέτοιο πρακτικά; Σε κάθε περίπτωση, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των αναδόχων.

Η ελληνική πλευρά – τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι Δήμοι- αλλά και τα στελέχη της EBRD γνωρίζουν καλά ότι οι ΣΔΙΤ για τον φωτισμό των δρόμων μπορούν είναι να ελκυστικά για σοβαρούς επενδυτές από την στιγμή που η μακροχρόνια πληρωμή τους συνδέεται με την απόδοση που επιτυγχάνεται. Η τελευταία έχει να κάνει απόλυτα με την εξοικονόμηση της ενέργειας και του κόστους του ( υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση φθάνει μέχρι και το 70 % του σημερινού κόστους).

Από την άλλη πλευρά, αυτού του είδους οι ΣΔΙΤ έχουν μια καλή αποδοχή απο την κοινωνία καθώς ο καλός φωτισμός του δρόμου ενισχύει την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, ενώ συμβάλει και στη διαμόρφωση μιας πιο θετικής εικόνας μιας πόλης τη νύχτα αλλά και ενός ελκυστικού προορισμού. Και αυτό είναι σημαντικό, καθώς ο τουρισμός αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πηγές εσόδων για την Ελλάδα.

Τα έργα οδοφωτισμού μαζί με έργα πολιτισμού αλλά και η επέκταση των έργων την σχολική στέγη εκτός Αττικής συναποτελούν σήμερα το τρίπτυχο της νέας γενιάς των ΣΔΙΤ.
Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες η Κέρκυρα και τα Χανιά είναι οι περιοχές όπου θα γίνουν οι πρώτες εκτός Αττικής ΣΔΙΤ για την σχολική στέγη. Επιπλέον, η Κέρκυρα και πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Κέρκυρας "ανοίγει" με δύο έργα ένα νέο κεφάλαιο στις ΣΔΙΤ. Πρόκειται για δύο θέατρα της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο αλλά και το Θέατρο του Φοίνικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα