«Όχι» της Σ. Λάουτενσλάγκερ σε νέα μέτρα χαλάρωσης από την ΕΚΤ

Υπέρ της αναβολής της λήψης νέων μέτρων χαλάρωσης από την ΕΚΤ τάχθηκε το εκτελεστικό μέλος της κεντρικής τράπεζας, Σαμπίνε Λάουτενσλάγκερ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης από το Στρασβούργο.

Η αξιωματούχος αντιτάχθηκε στις εκκλήσεις για περισσότερες και μεγαλύτερες αγορές ομολόγων, τονίζοντας ότι τα αρνητικά επιτόκια και το QE, ύψους 80 δισ. ευρώ τον μήνα είναι αρκετά κι ότι η περισσότερη χαλάρωση κινδυνεύει να γίνει

αναποτελεσματική και να μεγεθύνει τις αρνητικές συνέπειές τους.

«Αντί για νέα και πιο ακραία μέτρα, χρειαζόμαστε υπομονή. Χρειαζόμαστε υπομονή για λίγο, πριν προβούμε σε μια τελική αξιολόγηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να αλλάξουμε προς το παρόν τα βασικά στοιχεία του QE» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Λάουτενσλάγκερ υποστήριξε επίσης ότι τα αρνητικά επιτόκια ασκούν πιέσεις στους καταθέτες και τις τράπεζες, μπορεί να δημιουργήσουν «φούσκες» και να αποτρέψουν τις κυβερνήσεις από τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, η ίδια δήλωσε ότι τη δεδομένη στιγμή τα αρνητικά επιτόκια είναι δικαιολογημένα, αλλά όχι και μια νέα μείωσή τους.

Η Λάουτενσλάγκερ έχει πολλές φορές αντιταχθεί σε διάφορα μέτρα χαλάρωσης της ΕΚΤ και σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι συντάσσεται περισσότερο με τις γερμανικής Bundesbank.

Keywords
Τυχαία Θέματα