Ο Τσίπρας εγκαινίασε το περίπτερο των ΗΠΑ στη ΔΕΘ

Oι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας βρίσκονται στην καλύτερη τους εποχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, τα οποία πραγματοποιήθηκαν

παρουσία, του υφυπουργού Εμπορίου Γουϊλμπουρ Ρος και του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ενθουσιασμένος από την αμερικανική τεχνογνωσία που θα συμβάλλει σημαντικά στην ελληνική εξέλιξη.

Μιλώντας στην τελετή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τη σημασία του να είναι οι ΗΠΑ η τιμώμενη χώρα στην πρώτη ΔΕΘ μετά το τέλος της οκταετούς περιόδου των μνημονίων «που σηματοδοτεί την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη και την κανονικότητα».

«Μας ενώνουν πολλά. Πάνω απ' όλα, μας ενώνουν κοινές αξίες, αγώνες για κοινές αξίες και κοινούς στόχους. Έχουμε ιστορικούς και δυνατούς δεσμούς, σκληρή δουλειά, δύσκολες στιγμές, αλλά μια διαρκής και ακατάβλητη προσπάθεια για την πρόοδο και ευημερία», τόνισε.

«Έχουμε να πάρουμε πάρα πολλά παραδείγματα, σημαντικές εμπειρίες και τεχνογνωσία από την παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι πλέον «μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, να επενδύσουμε με σχέδιο, να δώσουμε χώρο στις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας, μια χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο σ' αυτήν την εποχή. Η στήριξή σας με την παρουσία σας εδώ είναι σημαντική συμβολή», σημείωσε.

Η φετινή ΔΕΘ, ανέφερε, σηματοδοτεί τη δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και να καταστεί ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης στην οικονομία.

«Η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδος με τις ΗΠΑ δημιουργούν την καλύτερη βάση, θέτουν τα θεμέλια μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Προοπτική ασφάλειας, ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε πως είναι περήφανος που αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ στην ελληνική ΔΕΘ και αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.

Ο κ. Ρος ανέφερε ότι τον προηγούμενο Οκτώβριο Τραμπ και Τσίπρας συζήτησαν την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για τα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου με 55 εκθέτες, προσθέτοντας ότι μια μεγάλη γκάμα βιομηχανιών είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Η ΔΕΘ προσφέρει πραγματικές δυνατότητες και για τις δύο πλευρές. Με τον τρόπο αυτό θα διευρυνθούν οι οικονομικοί δεσμοί και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο κ. Ρος, που συνεχάρη όλες τις αμερικανικές εταιρείες που μετέχουν στο περίπτερο.

Οι επισκέψεις Τσίπρα στα περίπτερα των αμερικανικών εταιρειών

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας περιηγήθηκε στα αμερικανικά περίπτερα. Αρχικά, επισκέφθηκε το περίπτερο της ΤΕΧΑΝ, με δραστηριότητα στον τομέα της ανακύκλωσης. Σε συνεργασία με την αμερικανική Envipco, επενδύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας στην Ελλάδα την πρώτη μονάδα παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης.

Ο κ. Τσίπρας εισήγαγε στο αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης ένα πλαστικό μπουκάλι και έλαβε ως αντίτιμο 3 λεπτά.

Στο περίπτερο, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Έλληνα σταρ του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο σχετικά με την ανακύκλωση.

Οι οικοδεσπότες έδωσαν στον κ. Τσίπρα ως δώρο υπογεγραμμένη φανέλα του μπασκετμπολίστα.

Στο σταντ της Lockheed Martin ο εκπρόσωπος της εταιρείας έδειξε στον πρωθυπουργό τα ομοιώματα των πολεμικών αεροσκαφών. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα περίπτερα του Facebook, της Microsoft και της IBM ενώ δεν έκρυψε τον εντυπωσιασμό του από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

.@USAmbPyatt together with @SecretaryRoss, Prime Minister @atsipras, US State Senators, Greek Government officials and @AmChamGr inaugurate the @USATIF_2018 pavilion at the 83rd @TIFHelexpo. pic.twitter.com/ntPmZeOny4

— U.S. Embassy Athens (@USEmbassyAthens) 8 Σεπτεμβρίου 2018

Πηγή βίντεο: voria.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα