Ο Σολτς πιθανός διάδοχος της Μέρκελ;

Σε μια εποχή ισχυρών πολιτικών αναταραχών για τη Γερμανία, ο Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αναδεικνύεται ως ο νικητής-έκπληξη.

Χάρις στις φιλο-ευρωπαϊκές πεποιθήσεις του και τη σταθερή παρουσία του, ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια της ενδοκυβερνητικής κρίσης που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Ανγκελα Μέρκελ, για το μεταναστευτικό.

Ο Σολτς στα 60 του πλέον έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα τη Μέρκελ

και είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας, καθώς δεν μετείχε στην κόντρα και εμφανίστηκε ως η σταθεροποιητική δύναμη κατά την κρίση που απείλησε τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα, δε βλάπτει που είναι «γεράκι» του προϋπολογισμού (οι λεγόμενοι «hawks» ευνοούν γενικά τα αυξημένα επιτόκια και θέλουν να έχουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό), όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συμμερίζεται την προσοχή που έχει δώσει η Μέρκελ στη συνεργασία με τη Γαλλία, για να παραμείνει ενωμένη η ΕΕ. Και παρότι αυτό κάνει τον Σολτς έναν από τους πιο πολύτιμους συμμάχους για την καγκελάριο, η άνοδος της δημοτικότητάς του τον καθιερώνει και ως πιθανό διεκδικητή της θέσης της, στην πορεία.

«Ο Σολτς δεν αποτελεί στόχος ενός θυμβμένου λαού, όπως είναι η Μέρκελ στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτική της», σχολίασε ο Μάνφρεντ Γκιούλνερ, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Forsa. «Αντιθέτως, είναι δημοφιλής, καθώς αντιμετωπίζεται ως ένας εγγυητής ενός στέρεου προϋπολογισμού», συμπλήρωσε.

Οι Γερμανοί φαίνεται ότι εκτιμούν την αυτοσυγκράτησή του, τον πολιτικό πραγματισμό του και ότι προτιμά να ασκεί πολιτική πίσω από κλειστές πόρτες, κάποια από τα κοινά του με την καγκελάριο.

Η «αρσενική» Μέρκελ

Η σταθερότητα του Σολτς αποτελεί κλειδί καθώς η δημοτικότητα της Μέρκελ υποφέρει από τις αντιπαραθέσεις στο κόμμα της.

Κάποτε, ένας αρθρογράφος τον είχε αποκαλέσει «αρσενική εκδοχή της Μέρκελ». Τον Ιούνιο όμως, την ξεπέρασε στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας και στη νεότερη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουλίου, ο Σολτς ανέβηκε στην κορυφή.

Χάρη στην άνοδο της δημοτικότητάς του, φαίνεται όλο και πιο πιθανό να είναι ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Πάντως, ο ίδιος δεν έχει μιλήσει δημόσια για τέτοια σχέδια.

Τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα

Οι πρώτοι τέσσερις μήνες του Σολτς ως υπουργού Οικονομικών περιείχαν σημαντικά επιτεύγματα. Μεταξύ αυτών, μέσα σε τέσσερις ολονύχτιες συναντήσεις τον Ιούνιο με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, κατάφερε μια συμφωνία προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ανοίγοντας το δρόμο σε Μέρκελ και Μακρόν για να παρουσιάσουν μια σημαντική μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη.

Παρότι το σχέδιο έως τώρα έχει μπλοκαριστεί από τη Δανία, η συμφωνία έκανε τον γαλλογερμανικό άξονα ισχυρότερο από ποτέ, όπως σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πίτερ Άλτμαιερ, ο οποίος είναι έμπιστος φιλος της Μέρκελ.

Απέναντι στους λαϊκιστές

Όπως η Μέρκελ, έτσι και ο Σολτς είναι πιο δημοφιλείς από ότι το κόμμα τους. Καθώς οι λαϊκιστές όμως κερδίζουν έδαφος (οι δημοσκοπήσεις έδειξαν 2 μονάδες άνοδο για το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για Γερμανία), ο Σολτς αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί στο να κρατήσει το πολιτικό Κέντρο της Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα