Ο πόλεμος των Ρότζερς: Μητέρα εναντίον γιου για τον έλεγχο της μεγαλύτερης καναδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών

Τις τελευταίες μέρες, μια οικογενειακή κόντρα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας. Τι ακριβώς, συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες για την καναδική Rogers Communications Inc. από τότε που πέθανε ο ιδρυτής της, Τεντ Ρότζερς, το 2008;

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που την τελευταία εβδομάδα, διαδέχονται η μία την άλλη, φαίνεται πως ο Έντουαρντ Ρότζερς – ​​ο μοναχογιός του Τεντ – έχει το πάνω χέρι στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ίδιο και τη μητέρα του, για τον έλεγχο της εταιρείας τους – από τις μεγαλύτερες στον

κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Αυτό ωστόσο, που δεν έχει γίνει ξεκάθαρο μέχρι στιγμής είναι το εάν θα καταφέρει να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα.

Ποιος θα αναλάβει την εξουσία και θα πάρει το μέλλον της οικογενειακής επιχείρησης στα χέρια του; Θα καταφέρει τελικά, η Rogers Communications Inc. να πάρει και πάλι πνοή έπειτα από το θάνατο του ιδρυτής της, ή μήπως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα;

Ειδικοί υποστηρίζουν πως η οικογενειακή διαμάχη θα μπορούσε να απειλήσει την προγραμματισμένη εξαγορά της Shaw Communications Inc. ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Rogers στα πλαίσια του σχεδίου ανάκαμψης της γνωστής Καναδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Η συμφωνία θεωρείται απαραίτητη για τη βελτίωση του ασύρματου δικτύου της Rogers σε ολόκληρο τον δυτικό Καναδά, την επέκταση των εργασιών καλωδίων της και την παροχή οικονομικής βαρύτητας για να ανταγωνιστεί το μεγαλύτερο αντίπαλό της, τη BCE Inc.

Υπενθυμίζεται, πως η Rogers Communications ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες ότι προχωρά στην εξαγορά της Shaw Communications έναντι 16,02 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο τηλεπικοινωνιών του Καναδά από όταν η BCE ολοκλήρωσε την απόσχιση της από τη Nortel Networks το 2000, σε μία συναλλαγή αξίας 88,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τότε όμως, που βγήκε στη φόρα, η οικογενειακή διαμάχη, οι μετοχές της Shaw κατρακύλησαν για εννιά συνεχόμενες ημέρες. Τώρα. διαπραγματεύονται 12% χαμηλότερα από την προσφορά εξαγοράς, γεγονός που φανερώνει την ανησυχία των επενδυτών αναφορικά με την καθυστέρηση ή ακόμη και την κατάρρευση της συμφωνίας.

Απόπειρα πραξικοπήματος

Μπορεί ο αγώνας για τον έλεγχο της εξουσίας ανάμεσα στον Έντουαρντ Ρότζερς και των υπολοίπων μελών οικογένειάς του (της μητέρας και των δύο του αδελφών) να ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις πρόσφατα όμως, είναι ένα αγκάθι που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί την οικογένεια διχάζοντάς την ακόμη περισσότερο.

Τα πράγματα ωστόσο, βγήκαν εκτός ελέγχου όταν ο Ρότζερς επινόησε ένα σχέδιο για να εκδιώξει πολλά στελέχη της εταιρείας του και να προωθήσει του δικούς του ανθρώπους με αποκορύφωμα την προσπάθεια απομάκρυνσης του διευθύνοντα συμβούλου, Τζο Νατάλε. Τότε, η μητέρα του Έντουαρτ, Λορέτα Ρότζερς μαζί με τις δυο της κόρες, Μελίντα Ρότζερς – Χίξον και Μάρθα Ρότζερς ενώθηκαν μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΣ της εταιρείας και τάχθηκαν υπέρ του Νατάλε ασκώντας βέτο. Έλαβαν επίσης πρωτοφανή μέτρα για να περιορίσουν την εξουσία του Έντουαρντ, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσής του από την προεδρία στις 21 Οκτωβρίου. 

Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εκεί λόγω του ότι ο Έντουαρντ είναι επίσης πρόεδρος του Rogers Control Trust, της ιδιωτικής οντότητας που ελέγχει περίπου το 97% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στην Rogers Communications, ένα μερίδιο αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη αυτή για να εκτελέσει το σχέδιό του και να απομακρύνει πέντε από τα συνολικά 14 μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Η ίδια του η μητέρα τον κατήγγειλε δημόσια.

«Με απλά λόγια, οι ενέργειές του καταδεικνύουν περιφρόνηση της χρηστής διακυβέρνησης και δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για την εταιρεία σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή», δήλωσε η Λορέτα Ρότζερς μαζί με τις δυο της κόρες, Μελίντα Ρότζερς – Χίξον και Μάρθα Ρότζερς την Παρασκευή. Ακόμα κι έτσι, ο Έντουαρντ Ρότζερς έχει πολλές πιθανότητες να αναλάβει την εταιρεία. Οι αδερφές και η μητέρα του Έντουαρντ δεν μπορούν να τον απομακρύνουν από αυτή τη θέση αν δεν λάβουν επτά από τις 10 ψήφους στη συμβουλευτική επιτροπή και αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

Διαβάστε ακόμη

«Ανάχωμα» ο νέος Φορέας Ακινήτων σε χιλιάδες πλειστηριασμούς α΄κατοικίας

Αυτά είναι τα «πράσινα» projects της Prodea – €400 εκατ. επενδύσεις στο επόμενο 18μηνο

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στην πρώτη επιδότηση για το «e-Astypalea»

Keywords
Τυχαία Θέματα