Ο γαμπρός του Γέλτσιν... διαιτητής στη μάχη δύο ολιγαρχών

Του όνομά του μπορεί να είναι Βαλεντίνος, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση που περιγράφεται παρακάτω, θα κληθεί να παίξει τον... Πόντιο Πιλάτο.

Ο λόγος για τον γαμπρό του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, Βαλεντίν Γιάμασεφ, ο οποίος θα πρέπει να επιστρατεύσει ακόμα και το ελάχιστο ψήγμα διπλωματίας που διέθετε ως προσωπάρχης επί των ημερών της προεδρίας του πεθερού του.
Κι αυτό γιατί ο πρώην κρατικός αξιωματούχος είναι το πρόσωπο που θα κληθεί να συμβιβάσει τους δυο δισεκατομμυριούχους, Όλεγκ Ντεριπάσκα και Βλαντίμρ Ποτάνιν, στην πολυετή διαμάχη τους

για τα μερίδια που κατέχουν στη 2η μεγαλύτερη εταιρεία νικελίου στον κόσμο. Μια διαμάχη που είναι έτοιμη να αναζωπυρωθεί.

Τον ρόλο αυτόν, προς το παρόν, παίζει ο έτερος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς. Η επιθυμία του ωστόσο να πουλήσει ένα μερίδιο που κατέχει στην εταιρεία MMC Norilsk Nickel PJSC, γνωστή Nornickel, έχει διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες που επιτεύχθηκαν το 2012, όταν οι ιδιοκτήτες της έφτασαν σε συμφωνία μεταξύ τους.
Ο Γιάμασεφ κατονομάζεται για πρώτη φορά επίσημα σε νομικά έγγραφα ως ο αντικαταστάτης του Αμπραμοβιτς, αν ο δισεκατομμυριούχος προχωρήσει στο σχέδιό του να πουλήσει το 4% από το μερίδιο 6,37% που κατέχει στην Nornickel.
Ο Ντεριπάσκα έχει επιχειρήσει να μπλοκάρει την πώληση, υποστηρίζοντας ότι οι όροι της συμφωνίας που επετεύχθη το 2012 δεν επιτρέπουν την πώληση του μεριδίου ούτε στη δική του εταιρεία, την United Co. Rusal, ούτε στου Ποτάνιν, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε την προστασία που βρίσκει μέσω αυτής της συμφωνίας η εταιρεία του, επιτρέποντας στον Ποτάνιν να αναλάβει τον ουσιαστικό έλεγχο.

Ο ρόλος του Γιάμασεφ σε όλο αυτό; Ο ίδιος ήταν μεταξύ των διαπραγματευτών της συμφωνίας του 2012 και αν ο Αμπράμοβιτς πουλήσει το μερίδιό του, ο γαμπρός του Γέλτσιν θα γίνει αυτομάτως ο εγγυητής για την τήρηση της συμφωνίας έως το 2023, σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στο δικαστήριο η Rusal.
To Bloomberg σημειώνει ότι ο Ντεριπάσκα έχει μακρά σχέση με τον Γιάμασεφ καθώς το 2001 παντρεύτηκε την κόρη του Πωλίνα. Το ζευγάρι πάντως έχει χωρίσει.
Πέρυσι, στην Πωλίνα έλαβε σχεδόν το 7% της μετόχου της Rusal, En+ Group Plc, ενόψει και της αρχικής δημόσιας προσφοράς της ύψους 1,5 δισ. δολ. Η σχέση του Γιάμασεφ με την οικογένεια Γέλτσιν παραπέμπει και σε σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Rusal η εταιρεία του Ποτάνιν, Whiteleave Holdings Ltd. Και η εταιρεία του Αμπράμοβιτς, Crispian, θέλουν να μεταβιβάσουν τις μετοχές που θα πουλήσει ο τελευταίος σε μια τεχνητά αυξημένη τιμή.
Περιγράφει επίσης ως «φανταστικό» τον ισχυρισμό της Whiteleave και της Crispian ότι η Rusal έβαλε στην άκρη 500 εκατ. δολάρια σε περίπτωση που η προσφορά εξαγοράς είναι επιτυχής. Από την πλευρά τους, Crispian και Whiteleave διατείνονται ότι ότι ενήργησαν σύμφωνα με το deal του 2012, καθώς το μερίδιο προσφέρθηκε και στη Rusal.

Η ακρόαση της υπόθεσης από το δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα