Ο φόβος για τη Ρωσία ενώνει τους ανατολικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ

Η απονομή του φόρου τιμής στον πρώην πρόεδρο Lech Kaczynski είναι ένας τρόπος για να κάνει κανείς φίλους στην εθνικιστική Πολωνία. Τουλάχιστον 150 μνημεία έχουν χτιστεί από το αεροπορικό δυστύχημα που τον σκότωσε το 2010. Υπάρχουν λεωφόροι Kaczynski σε ολόκληρη τη χώρα και ένα νέο άγαλμα στο κέντρο της Βαρσοβίας.

Ο δρόμος που φέρει τώρα το όνομά του, λέει περισσότερα για τις εναλλασσόμενες συμμαχίες στον όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στο Βίλνιους, τη πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ο δήμος ονόμασε ένα δρόμο από τον Kaczynski αυτό το μήνα. Ο

πρωθυπουργός της Λιθουανίας Saulius Skvernelis δήλωσε στην τελετή ότι θα τιμήσει "έναν ειλικρινή φίλο" της χώρας του, τον πολωνικό γείτονα, ο οποίος ήταν μάλλον πικρός κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Ο Kaczynski επισκέφθηκε τη Λιθουανία περισσότερες από δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. "Η ύπαρξη αυτού του δρόμου αποτελεί υποχρέωση για εμάς να επιστρέψει η χρυσή εποχή μεταξύ των χωρών μας", ανέφερε.

Η Λιθουανία οδηγεί τα τρία μικρά έθνη της Βαλτικής στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ στην εμβάθυνση των σχέσεων με την Πολωνία, όπου το κυρίαρχο εθνικιστικό κόμμα που διευθύνεται από τον δίδυμο αδερφό του Kaczynski, αυξάνει τη δημοφιλία του. Η σχέση αυτή που ανθίζει αντανακλά μια νέα πραγματικότητα για τα πρώην σοβιετικά κράτη. Με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ηγεσία της Ευρώπης, είναι η ώρα να επιδιώξουν περισσότερες συμμαχίες για την αντιμετώπιση της απειλής της Ρωσίας του Πούτιν.

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του ελέγχου του στα δικαστήρια και στα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά είναι πιστό μέλος του ΝΑΤΟ που κέρδισε υποστήριξη από την κυβέρνηση του τραμπ. Ενώ άλλα πρώην κομμουνιστικά κράτη όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία προτιμούν να εξισορροπήσουν τα συμφέροντά τους μεταξύ ανατολής και δύσης, η Πολωνία δεν κρύβει τη βαθιά καχυποψία της για τη Ρωσία.

Αυτό καθιστά την Πολωνία έναν πρόσφορο σύμμαχο για τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, οι οποίες ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Οι τρεις χώρες σφράγισαν επίσης φέτος συμφωνία για τον συγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Πολωνίας.

Σε στρατιωτική βάση, η συνεργασία της Πολωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση του Suwalki Gap, της ζώνης 100 χιλιομέτρων που εκτείνεται μεταξύ του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας. Ο διάδρομος είναι η φυσική σύνδεση του ΝΑΤΟ μεταξύ της Βαλτικής και της υπόλοιπης Ευρώπης. Το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτικούς σταθμούς στη Λιθουανία και η πολωνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει μια μόνιμη βάση.

Η Εσθονία χαιρέτισε την Πολωνία ως έναν από τους πλησιέστερους εταίρους της. Ο αρχηγός αμυντικών δυνάμεων της χώρας συμφώνησε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας πρέπει να παρακολουθούνται για την εθνική ασφάλεια.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής βρίσκονται ακόμα σταθερά στο δυτικό ευρωπαϊκό στρατόπεδο. Αυτά, όπως και η Πολωνία, προσχώρησαν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά επίσης μεταπήδησαν στο κοινό νόμισμα της Ευρώπης, ενισχύοντας περαιτέρω τη διάσπασή τους από την παλαιά ανατολική τροχιά.

Βεβαίως, η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τους καθιστούν πιο επιφυλακτικούς όσον αφορά την ασφάλεια και τις διαιρέσεις εντός του μπλοκ.

Αλλά οι χώρες της Βαλτικής γνωρίζουν πού βρίσκονται τα συμφέροντά τους, δήλωσε ο Piotr Buras, επικεφαλής του γραφείου της Βαρσοβίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

"Είναι πολύ ρεαλιστές και ενδιαφέρονται για καλές σχέσεις με τη Γερμανία και δεν θέλουν να θεωρηθούν ότι βρίσκονται σε ένα στρατόπεδο με την Πολωνία, η οποία γίνεται αρνητικά αντιληπτή στην Ευρώπη", δήλωσε ο Buras. "Αυτή η εγγύτητα έχει περιορισμούς", πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα