Ο Ερντογάν στην Θράκη: Υποδοχή με χειροκροτήματα στο τζαμί της Κομοτηνής

Στην Κομοτηνή έφτασε λίγο μετά το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται την Θράκη, εν μέσω ανησυχίας για την υποδοχή των μουσουλμάνων της περιοχής.

Στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ τον υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα και ζητωκραυγές περίπου 1000 Μουσουλμάνοι της Θράκης, που έφτασαν με πούλμαν από όλη την περιφέρεια. Άλλωστε υπήρχαν αναφορές και για οπαδούς του που έφτασαν στην Ελλάδα

από την Αδριανούπολη, την Προύσα ακόμα και την Κωνσταντινούπολη.
Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί στο τζαμί, περιμένοντας να δει τον Τούρκο πρόεδρο. Η είσοδος στο χώρο γινόταν μόνο μετά από έλεγχο ασφαλείας με ειδικά μηχανήματα, ενώ συνεχώς εκεί βρέθηκαν τουρκογενείς δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο Λεβέντ Σαδίκ, ο κροίσος γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ, με πολυπληθή προσωπική ασφάλεια.

Οι τουρκόφρονες του Προξενείου Κομοτηνής, υπολογίζουν πως θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν 10.000 με 15.000 μειονοτικούς στην φιέστα υποδοχής στο τζαμί Κιρ Μαχαλά της οδού Φιλιππουπόλεως. Εάν τελικά επαληθευτούν οι πληροφορίες για εισαγόμενους «κλακαδόρους» που θα έρθουν στην Κομοτηνή με ναυλωμένα λεωφορεία από την Αδριανούπολη, την Προύσα και την Κωνσταντινούπολη, τότε ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά με την Τουρκία και τους εγχώριους πράκτορες της να πετυχαίνουν τον επικοινωνιακό τους στόχο.

Ανησυχίες υπάρχουν για το αν ακραία στοιχεία της μειονότητας, μετά και τα όσα προκλητικά δήλωσε ο Ερντογάν στην Αθήνα, εμφανιστούν κρατώντας στα χέρια τουρκικές σημαίες ή ακόμη και πανό με συνθήματα αλυτρωτικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 12:00 o Toύρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, και η πολυπληθής συνοδεία του, θα φτάσουν από το Αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης στην Κομοτηνή, όπου θα κατευθυνθούν αμέσως προς το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως Κιρ Μαχαλέ για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Πρόκειται για το ίδιο τέμενος που είχε επισκεφθεί τον περασμένο Ιούνιο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τις τότε εμπρηστικές δηλώσεις.



Μουσουλμάνες περιμένουν τον Ερντογάν στο τζαμί της Κομοτηνής

Μετά την προσευχή στο Κιρ Μαχαλέ, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος πρόεδρος, θα επισκεφθεί το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ» της πόλης, όπου θα συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς - πολλοί από τους οποίους είναι από την Τουρκία αποσπασμένοι στην Ελλάδα βάση διμερών συμφωνιών - και τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στις 13:30 ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε prive γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου αναμένεται να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό προς τη μειονότητα.

Μετά τα όσα δήλωσε στην Αθήνα, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λοζάνης και εμμένοντας να χαρακτηρίζει «ομογενείς» τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, θεωρείται απίθανο πως ο πρόεδρος της Τουρκίας θα θυμηθεί ξαφνικά τους στοιχειώδεις κανόνες του savoir vivre και θα σεβαστεί την ελληνική φιλοξενία. «Μην εκπλαγείτε πλέον εάν ακούσετε τον απρόβλεπτο Ερντογάν να απευθύνεται στους μειονοτικούς λέγοντας τους με στόμφο, "η μητέρα - πατρίδα είναι εδώ, δίπλα σας"», σχολίασε στο protothema.gr υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών, που έχει πλήρη εικόνα των όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες σε Αθήνα και Κομοτηνή.

Δείτε το πλήρες ρεπορτάζ στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα