Ο επενδυτής της Uber που κατηγορείται για πολλαπλές σεξουαλικές επιθέσεις

Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά πέντε γυναίκες καταφέρονται κατά του επενδυτή της Uber, Shervin Pishevar, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε τη θέση ισχύος που κατέχει για να τους επιτεθεί σεξουαλικά.

Ηταν Δεκέμβριος του 2014 και η Uber έκανε το ετήσιο χριστουγεννιάτικο πάρτι στα κεντρικά της γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο. Εργαζόμενοι και επενδυτές γιόρταζαν πίνοντας και χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο venture capitalist, Shervin Pishevar, όπως θυμούνται πολλοί παρευρισκόμενοι, είχε φέρει στη γιορτή ένα πόνι κρατώντας το με λουρί.

Δεν ήταν όμως το μόνο που θυμούνται γι' αυτόν.

Όπως λένε συνεργάτες του Pishevar, ο οποίος επένδυσε στην Uber από τα πρώτα της κιόλας βήματα, και που τότε ήταν παρατηρητής στο ΔΣ της εταιρείας, πλησίασε την 30χρονη τότε Austin Geidt, που ήταν επικεφαλής διεθνούς επέκτασης της Uber’, έβαλε το χέρι του στο πόδι της και άρχισε να το μετακινεί κάτω αό το φόρεμά της, προς τον μηρό της. Όπως μάλιστα αναφέρουν, μετά από αυτό, η Geidt πετάχτηκε όρθια και απομακρύνθηκε έντρομη.

Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που ο Pishevar τα «έριχνε» στην Geidt. Η γυναίκα μπήκε στην εταιρεία το 2010 και σύντομα ανέλαβε το έργο να λανσάρει την uber σε άλλες πόλεις. Ο Pishevar, μέγας χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, της πρόσφερε πολύτιμες επαφές τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Με τα χρόνια, άρχισε να του αρέσει η Geidt και η συμπεριφορά του απέναντί της άρχισε να...ξεφεύγει. Η ΄δια αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.
Άλλες πέντε γυναίκες που γνώρισαν επαγγελματικά τον Pishevar ισχυρίστηκαν μιλώντας στο Bloomberg ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να τις πιέσει ερωτικά.

Τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο σοβαρά, καθώς φέτος, ο Pishevar απευθύνθηκε σε βρετανικό δικαστήριο για να απαγορεύσει σε μια τοπική εφημερίδα να δημοσιοποιήσει ρεπορτάζ περί σύλληψής του μετά από καταγγελίες για βιασμό σε βάρος του. Δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αργότερα ο ίδιος έκανε μηνύσεις καταγγέλλοντας ότι έπεσε λάσπη εναντίον του από ανταγωνιστές.

Όσο για την Geidt ο ίδιος αρνηθηκε ότι της άγγιξε το πόδι ή ότι έκανε ανήθικες προτάσεις, ενώ επικαλείται και e-mail του 2015 και του 2016, στα οποία η Geidt δέχεται να πάει μαζί του για φαγητό και καφέ.

Οποια κι αν είναι τελικά η αλήθεια, γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα μοιάζει σαν το σύνολο των ΗΠΑ βρίθει από σεξουαλικά σκάνδαλα. Το Χόλιγουντ , η Ουάσινγκτον, η Σίλικον Βάλεϊ , η Νέα Υόρκη, βοούν από ιστορίες για ισχυρούς άνδρες που έδειξαν τουλάχιστον ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες συνεργάτες ή υφισταμένους τους.

Υπενθυμίζεται ότι σειρά επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως οι Justin Caldbeck της Binary Capital, Steve Jurvetson της DFJ και Dave McClure της 500 Startups, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εταιρείες τους μετά από κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο Roy Price, πρώην επικεφαλής της Amazon Studios, παραιτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο όταν παραγωγός τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο Pishevar, συνιδρυτής και γενικός δ/ντής της Sherpa Capital, είναι μια ισχυρή φιγούρα στη Σίλικον Βάλεϊ, ενώ κάνει επενδύσεις και σε Airbnb Inc., Warby Parker και Tumblr, την οποία η Yahoo αγόρασε για 1,1 δισ. δολ. Τα τελευταία χρόνια ο Pishevar έχει δώσει πάνω από 500.000 δολ. σε Δημοκρατικούς υποψηφίους (όπως Ομπάμα και Χ. Κλίντον) και σε επιτροπές των Δημοκρατικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα