Ο χειρότερος μήνας της 8ετίας στη Wall Street

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με μια γλυκιά «επίγευση» σε έναν κατά τα άλλα πολύ πικρό μήνα, η Wall Street αποχαιρετά τον «κόκκινο Οκτώβρη».

Έναν Οκτώβρη που παραδοσιακά αποτελεί ζόρικο μήνα για τις αγορές, ωστόσο αυτή τη φορά οι απώλειες ήταν εξαιρετικά βαριές, με τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερο μηνιαία πτώση (7%) από το 2011.

Τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διημέρου ήταν αυτά που ωραιοποίησαν κάπως την εικόνα, χωρίς ωστόσο να σώζουν την παρτίδα.

Της ανόδου της Τετάρτης ηγήθηκε ο Nasdaq

με +2,3% με οδηγούς τις FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google και ειδικότερα το ράλι άνω του 5% των Netflix, Google), οι οποίες ωστόσο βίωσαν το χειρότερό τους μήνα εδώ και πολλά χρόνια.

Η πορεία των κορυφαίων τεχνολογικών μετοχών τον Οκτώβριο

Αντίστοιχη εικόνα και στην Ευρώπη, όπου ο Εuro Stoxx 600 βούτηξε κατά 5,8% τον Οκτώβρη.

Συνολικά οι διεθνείς αγορές έχασαν πάνω από 8 τρισ. δολάρια σε μετοχές τον Οκτώβριο, ενώ μοναδική πραγματικά κερδισμένη αγορά είναι αυτή της Βραζιλίας, όπου η νίκη Μπολσοβάνο χάρισε κέρδη 10% στο χρηματιστήριο.

Σήμερα, τα αμερικανικά ομόλογα «τσίμπησαν» με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 3,15% καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το ποσό του μακροπρόθεσμου χρέους που θα πουλήσει αυτό το τρίμηνο.

Μεγάλος κερδισμένος το δολάριο, που έλαβε περαιτέρω ώθηση από την καλπάζουσα αμερικανική οικονομία μετά και τα ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας. Το ευρώ συνεχίζει να υποχωρεί στο 1,131 EUR/USD, ενώ το δολάριο πέτυχε νέο υψηλό έτους, με τον ενιαίο δείκτη DXY πάνω από τις 97,10 μονάδες.

Κερδισμένος του μήνα και ο χρυσός φυσικά, ο οποίος με +1,6% στα 1.215 δολ/ουγγιά απολαμβάνει της εύνοιας των επενδυτών που σπεύδουν στο ασφαλές καταφύγιο εν μέσω διόρθωσης στις αγορές.

Μένει να δούμε, αν οι επενδυτές οι οποίοι οδήγησαν την άνοδο του τελευταίου διημέρου θα επιβεβαιωθούν το Νοέμβρη, ή θα πιαστούν στην παγίδα ενός «bull trap», σε μια κατά τα άλλα bear αγορά που έχει εισέλθει σε διόρθωση εδώ και μερικές εβδομάδες.

8 τρισ. δολάρια χάθηκαν από τις αγορές τον Οκτώβριο

Γιατί τα ανοδικά ξεσπάσματα δεν «πείθουν»

Στο newmoney.gr πάντως έχουμε αναφέρει από καιρό πως ο «Αμερικάνος», παρότι διαθέτει ισχυράα θεμελιώδη που στο μέλλον θα τον οδηγήσουν σε νέα ιστορικά υψηλά, προς το παρόν βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με πολλές μετοχές να τα έχουν «δώσει όλα» εδώ και καιρό και να είναι εξαιρετικά υπερτιμημένες.

Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στα «καμάρια» των ΗΠΑ, τις τεχνολογίες, τη βαριά βιομηχανία της αμερικανικής αγοράς που την σήκωσε άλλωστε στις πλάτες της όλον αυτόν τον καιρό, και τώρα έχει ανάγκη να διόρθώσει. Και θα διορθώσει άσχημα... Γι' αυτό και η όποια περιστασιακή ανοδική αντίδραση δε μας «πείθει».

Δεν είναι τυχαίο που και οι διεθνείς αναλυτές εμφανίζονται τελευταία με δυσοίωνες προβλέψεις για τον S&P 500, το δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street, με τη BofA μάλιστα να προειδοποιεί πως η επόμενη φούσκα θα έρθει από τις τεχνολογίες FANG, και συγκεκριμένα από τον κλάδου του ηλεκτρονικού εμπόριου (βλέπε Amazon).

Όπως καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης το γεγονός πως χρυσός και δολάριο καλπάζουν... δύο assets με παραδοσιακά αντίθετη πορεία, που όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στο newmoney.gr, στέλνουν σινιάλο αυτή τη στιγμή, πως ισχυρά «πορτοφόλια» εγκαταλείπουν μετοχές (που θα σκάσουν σα βόμβες σε χέρια κάποιων επενδυτών) και σπεύδουν στα ασφαλή καταφύγια, όπως πολύτιμα μέταλλα και ομόλογα.

Χρυσός, δολάριο, πετρέλαιο, αμερικανικό 10ετές και άλλοι βασικοί δείκτες

Αναλυτικά η εικόνα στα ταμπλό

ΗΠΑ

Στη Wall Street, σημαντική ώθηση στους δείκτες προσέφεραν τα κέρδη στις μετοχές των General Motors και Facebook, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Κέρδη 0,97% για τον Dow Jones στο επίπεδο των 25.115 μονάδων, με τον δείκτη των blue chips να κλείνει τον Οκτώβριο με πτώση 5,1%, δηλαδή την υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2016, όταν είχε κινηθεί 5,5% χαμηλότερα.

Ανάλογη η εικόνα για τον S&P 500, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου 2018 κινήθηκε 1,08% υψηλότερα στις 2.711 μονάδες, αλλά «έκλεισε» τον Οκτώβριο με απώλειες της τάξης του 6,9%.

Οι απώλειες του S&P 500 για τον Οκτώβριο είναι οι υψηλότερες που εμφάνισε ο δείκτης σε μηνιαία βάση από τον Σεπτέμβριο 2011, όταν είχε υποχωρήσει 7,2%.

Στο 2,01% τα κέρδη για τον Nasdaq στις 7.305 μονάδες, με τον τεχνολογικό δείκτη να αποδυναμώνεται κατά 9,2% τον Οκτώβριο 2018.

Πρόκειται για τις ισχυρότερες μηνιαίες απώλειες του τεχνολογικού δείκτη από τον Νοέμβριο του 2008, όταν είχε υποχωρήσει κατά 10,8%.

Η μετοχή της General Motors σημείωσε άλμα άνω του 9,05%, καθώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε αποτελέσματα πολύ ισχυρότερα των προβλέψεων για το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ ανακοίνωσε ότι οι εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης θα διαμορφωθούν στο ανώτατο σημείο των προσδοκιών λόγω της υψηλής ζήτησης στη Βόρεια Αμερική.

Ειδικότερα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,53 δισ. δολ., έναντι ζημιών 2,98 δισ. δολ., του αντίστοιχου τριμήνου του 2017.

Η μετοχή του Facebook εμφάνισε ισχυρά κέρδη 3,8%, στον απόηχο των αυξημένων κερδών που ανακοίνωσε αργά χθες για το τρίτο τρίμηνο, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 5,14 δισ. δολ., από 4,71 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ σημαντική βελτίωση κατέγραψαν και τα έσοδα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.

To Facebook ωθεί υψηλότερα τον τεχνολογικό κλάδο, με την Αmazon να ενισχύεται κατά 4,4%, τη Netflix να σημειώνει άνοδο 5,5% και την Alphabet, μητρική της Google, να καταγράφει κέρδη 3,9%.

Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα προσφέρουν και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν πως οι αμερικανικές εταιρείες συνέχισαν να προσλαμβάνουν με ταχείς ρυθμούς τον Οκτώβριο του 2018, με τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ να καταγράφουν μάλιστα αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 227.000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο του 2018, έναντι των προσδοκιών των οικονομολόγων για μια αύξηση κατά 189.000.

Σύμφωνα με την έκθεση της ADP, η αύξηση των θέσεων εργασίας προήλθε κυρίως από τον κλάδο υπηρεσιών, όπου καταγράφηκαν 189.000 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν μια επιτάχυνση στην αύξηση του κόστους απασχόλησης στις ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι μισθοί σημείωσαν σημαντική άνοδο τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή».

Ειδικότερα, ο δείκτης για το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,8% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι της αύξησης 0,6% του β’ τριμήνου και έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για μια αύξηση κατά 0,7%.

Σε ετήσια βάση, το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε κατά 2,8%.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, οι μισθοί και τα ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 0,9%, μετά από αύξηση 0,5% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο σημείωσαν αύξηση 2,9% -η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2008- έναντι αύξησης 2,8% των δώδεκα μηνών έως τον Ιούνιο.

Οι αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν υπό ισχυρές πιέσεις αυτόν τον μήνα, με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται ισχυρό πλήγμα, λόγω των νέων ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και την επιβράδυνση στην αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών.

Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του S&P 500 από το 2012

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικά κέρδη που όμως δεν κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετά τις απώλειες του μήνα, αποχαιρέτησαν τον Οκτώβρη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σήμερα με κέρδη 1,71% στις 361,61 μονάδες, ωστόσο κατέγραψε βουτιά 5,8% στο σύνολο του Οκτωβρίου -η χειρότερη μηνιαία του επίδοση από τον Ιανουάριο του 2016, όταν είχε διολισθήσει κατά 6,4%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε και σήμερα επικεντρωμένο στο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και στις εξελίξεις στην «κόντρα» Ρώμης - Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,42% κι έκλεισε στις 11.447,51 μονάδες, με τη μετοχή της Deutsche Bank να σημειώνει άλμα 1,1%, αν και στο σύνολο του Οκτωβρίου ο γερμανικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 6,8%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,31% και ολοκλήρωσε τον μήνα στις 7.128,10 μονάδες, με τις μηνιαίες απώλειες να περιορίζονται στο 5,1%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 2,31% στις 5.093,44 μονάδες, χάνοντας το 7,3% της αξίας του τον Οκτώβριο.

Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ακολούθησε το θετικό ρεύμα στις αγορές, ωστόσο σημείωσε ηπιότερη άνοδο 0,27% κι έκλεισε στις 19.050,22 μονάδες, ενώ σε μηνιαία βάση «βούλιαξε» κατά 8,1%, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στην ιταλική κυβέρνηση για να αναθεωρήσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019, ειδικά μετά τη στασιμότητα της ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο του 2018.

Τα ταμπλό την Τετάρτη 31/10/2018

Keywords
Τυχαία Θέματα