Ο χαλαρός Τζο Μπάιντεν, ανησυχεί τους Δημοκρατικούς

Όταν άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία τον Απρίλιο, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα επισκέπτεται την Αϊόβα τόσο συχνά, ώστε να τον βαρεθούν όλοι.

Ωστόσο, ακόμα τον περιμένουν, σχολιάζει το "Politico."

Ο ίδιος εμφανίστηκε τέσσερις φορές και στο πλαίσιο μιας διήμερης προεκλογικής εκστρατείας στο Σένταρ Ράπιντς (Αϊόβα) στα τέλη Απριλίου. Από τότε, ο Μπάιντεν έχει εξαφανιστεί από μία πολιτεία, για την οποία είναι συνηθισμένο να την επισκέπτονται από την αρχή οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα.

Από την άλλη μεριά, ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα επιστρέψει

στην Αϊόβα σήμερα και αύριο, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να προσθέσει προσωπικό 50 υπαλλήλων της προεκλογικής του εκστρατείας στην αναφερόμενη πολιτεία, από το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζουν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει μείνει πίσω σε οργανωτικά θέματα, τονίζοντας ότι είναι άμεση η ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών της προεκλογικής εκστρατείας του, αλλά και των εμφανίσεων του σε προεκλογικές εκδηλώσεις.

Καθώς έχουν περάσει έξι εβδομάδες από την τελευταία παρουσία του στην Αϊόβα, ο Μπάιντεν προηγείται μεταξύ των υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Το ποσοστό του είναι μεγαλύτερο από αυτό του Μπέρνι Σάντερς, της Ελίζαμπεθ Γουόρεν και του Πέτε Μπάτιγκιεγκ. Οι υποψήφιοι αυτοί, εκτός του Μπάιντεν έχουν οργανώσει ο καθένας, περίπου 12 ή περισσότερες προεκλογικές εκδηλώσεις στην Αϊόβα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι ο κυβερνήτης της Μοντάνα Στιβ Μπούλοκ, που άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία τρεις εβδομάδες μετά τον Μπάιντεν, έχει πραγματοποιήσει περίπου 12 προεκλογικές εκδηλώσεις στην Αϊόβα.

"Ο ίδιος θα πρέπει να κατέβει στο πεζοδρόμιο και να πολιτευτεί μαζί μας. Έρχεται εδώ με καταξιωμένη πολιτική ταυτότητα, αλλά δεν είναι αρκετό, ώστε να τρέξει όλη την προεκλογική εκστρατεία από μόνο του. Δε νομίζω ότι θα πρέπει να έχει κάτι ως δεδομένο," δήλωσε η πρώην αναπληρώτρια κυβερνήτης της Αϊόβα, Πάτι Τζαντζ. "Δε νομίζω επίσης, ότι κι ο Μπέρνι Σάντερς θα πρέπει να θεωρεί επίσης, κάτι ως δεδομένο. Έχουμε κάποιους ανθρώπους που δουλεύουν πραγματικά σκληρά εδώ," πρόσθεσε η ίδια.

Το ελαφρύ προεκλογικό πρόγραμμα του Μπάιντεν έχει προκαλέσει προβληματισμό.

Για την ώρα, είναι αυτός που προηγείται στην Αϊόβα, όπως επίσης και στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις, αλλά έχουν αρχίσει να καταγράφονται κάποια σημάδια ανησυχίας.

Μία δημοσκόπηση (Des Moines Register / CNN/ Mediacom) τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο, έδειξε ότι ο Μπάιντεν προηγείται με 24% στην Αϊόβα, ενώ από την άλλη μεριά, το ποσοστό αυτό, είναι μειωμένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από την διεξαγωγή της τελευταίας δημοσκόπησης τον Μάρτιο.

Στην πρώτη μεγάλη προεκλογική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Δημοκρατικοί στην Αϊόβα την Κυριακή (επρόκειτο για ένα δείπνο με την συμμετοχή 19 υποψηφίων) ο Μπάιντεν δεν εμφανίστηκε.

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε αιφνιδιασμό σε αρκετούς στην Αϊόβα, όταν διαπίστωσαν ότι η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν απουσίαζε στο σύνολό της, από τις εκδηλώσεις που συνόδευαν το δείπνο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενισχύθηκε ο ενθουσιασμός των υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος, με την προεκλογική εκστρατεία του κάθε υποψηφίου να προσπαθεί να αποδείξει την θετική προεκλογική δυναμική της, ως προς την άσκηση επιρροής στην αναφερόμενη πολιτεία.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο ίδιος είχε μια οικογενειακή δέσμευση προχθές, ενώ ο Τρόι Πράις, υπεύθυνος του Δημοκρατικού Κόμματος για την πολιτεία της Αϊόβας, τόνισε ότι ο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του για να εκφράσει την συγνώμη του, αναφορικά με την απουσία του από την εκδήλωση της Κυριακής.

Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα από την πλευρά τους, τονίζουν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να δώσει οπωσδήποτε το παρόν σε δύο άλλες σημαντικές προεκλογικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Αϊόβα (Polk County Steak Fry, Iowa Democratic Wing Ding dinner).

Πρόκειται για προεκλογικές εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο την συγκέντρωση χρημάτων.

"Πρέπει να έχει συμμετοχή στις εκδηλώσεις," δήλωσε ο Ράντι Μπλακ που είναι υπεύθυνος της εκδήλωσης Wing Ding, σχολιάζοντας την απουσία του Μπάιντεν.

"Αν ο Τζο Μπάιντεν θέλει να παραμείνει 12 ή 15 μονάδες μπροστά, τότε, θα πρέπει να αρχίσει να χαιρετάει και να συναντάει τον κόσμο λέγοντας ένα γεια. Νομίζω ότι είναι αυτό που συνέβη στην Χίλαρι Κλίντον. Η ίδια θεώρησε σημαντικές πολιτείες ως δεδομένες κι αυτό της κόστισε," παρατήρησε ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν φτάνει σήμερα στην Αϊόβα για μία διήμερη περιοδεία. Έτσι, αντί να συναγωνίζεται μεταξύ των άλλων 19 υποψηφίων στην εκδήλωση της Κυριακής, ο ίδιος θα προσγειωθεί στην αναφερόμενη αμερικανική πολιτεία, την ίδια ημέρα με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που θα μιλήσει στο Κόνσιλ Μπλαφς, πριν την ομιλία του σε δείπνο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (West Des Moines).

"Πιστεύω ότι αυτό το καλοκαίρι θα τον δούμε περισσότερο. Θα βρίσκεται εδώ περισσότερο στην διάρκεια του καλοκαιριού. Προσλαμβάνουν. Αρχίζουν να αναλαμβάνουν δράση. Κοιτάζουν σε αρκετές περιοχές για την οργάνωση γραφείων της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν ανησυχώ πραγματικά. Νομίζω ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανάληψη δράσης," σύμφωνα με την Μπέτι Μπριμ-Χάντερ που έχει διατελέσει διευθύντρια για πολιτικά θέματα στην ομοσπονδία εργατικών ενώσεων AFL-CIO για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν στην Αϊόβα θα εξελιχθεί σύμφωνα με το μοντέλο από την ανάλυση των προεκλογικών εκστρατειών του Τζον Κέρι (2004) και του Μπαράκ Ομπάμα (2008) μέσω της οργάνωσης τοπικών γραφείων σε κάθε περιοχή των 1.767 εκλογικών τμημάτων της πολιτείας.

Η δημοσκόπηση δημοσκόπηση (CNN/ Des Moines Register/ Mediacom) που πραγματοποιήθηκε από την Selzer and Co., έδειξε ότι Μπάιντεν προηγείται τόσο μεταξύ των υποψηφίων που σχεδιάζουν να συμμετέχουν στους προκριματικούς με τον παραδοσιακό τρόπο ή μέσω μιας νέας ψηφιακής διαδικασίας.

Συνολικά, το 24% δήλωσε την προτίμησή του στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ενώ ποσοστό 16% εξασφαλίζει ο ανεξάρτητος Γερουσιαστής από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, ποσοστό 15% η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ενώ ποσοστό 14% στις προτιμήσεις συγκεντρώνει ο Πέτε Μπάτιγκιεγκ, δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ στην Ινδιάνα.

Ποσοστό 7% κατέγραψε στην ίδια δημοσκόπηση, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις, από την Καλιφόρνια.

Ο Μπάιντεν εξασφάλιζε συνήθως ποσοστό άνω του 30% στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις από την ανακοίνωση της προεδρικής υποψηφιότητάς του, τον Απρίλιο και για το χρονικό διάστημα που ακολούθησε την ανακοίνωση αυτή.

Πηγές: "Politico" CNN, ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα